Nakon duge i teške bolesti u petak, 23. kolovoza, u Zagrebu je u Kliničkom bolničkom centru “Sestre milosrdnice” u 69. godini preminuo kantautor popularne duhovne glazbe, pjesnik i slikar Čedo Antolić koji je u svojoj pedesetogodišnjoj karijeri skladao više od 120 pjesama, objavio devet albuma te osvojio brojne nagrade na Uskrs festu i tri Porina. Čedo Antolić bio je dugogodišnji glazbeni urednik Hrvatskoga katoličkog radija.

Za HKR je Antolić istaknuo kako 1969. godine nije sanjao ili priželjkivao stvarnost koja je postala njegova životna priča. Rekao je da je on jednostavno “bio” i radio ono što je osjećao. “To je sve išlo spontano i ležerno, bez siljenja. Veliku ulogu je igrala poniznost, ne umjetna nego stvarna. Jednostavna poniznost i poezija.”

Antolić poeziju vidi kao temelj svojeg stvaralaštva. Istaknuo je kako nikada nije mislio da će postati pjesnik što djeluje unutar okvira koji je glazba. Kako je dio vremena posvetio slikanju i modeliranju, rekao je da sve što je stvarao poput dječje igre u pijesku. “Stvaralaštvo je na neki način igra, bilo da se igraš s računalom ili unutar neke znanosti.”

Matija Antolić posvjedočio je o svom ocu da je znao reći kako mu se u kapelici na Fratrovcu “crkvena jeka” urezala u srce. Dodao je također da se ta pjesma u njegovu srcu razvijala s godinama, što se može prepoznati u njegovu stvaralaštvu.

Posljednje gostovanje Čede Antolića na HKR-u možete poslušati u utorak u 11.15 na Hrvatskom katoličkom radiju. U utorak u također 16.15 poslušajte emisiju “U društvu s Čedom Antolićem”, a audiosnimku koncerta kojim je Čedo Antolić proslavio 50 godina djelovanja u duhovnoj glazbi poslušajte na HKR-u u utorak u 22.30, dok će videosnimka tog koncerta biti emitirana na Laudato TV-u u istom terminu.

IKA | Bitno.net