Varaždinski biskup Josip Mrzljak primio je u srijedu 30. siječnja o. Marka Glogovića, OSPPE, i članove Udruge „Betlehem“ iz Varaždina, objavljeno je na internetskim stranicama Varaždinske biskupije.

U bratskom ozračju biskup i predstavnici Udruge „Betlehem“ razgovarali su o ostvarenim uspjesima Udruge te o njihovim daljnjim planovima i smjerovima. Posebno su predstavili djelovanje Udruge na području Varaždina. Biskup je Udruzi dao podršku i pohvalio njihovo zauzimanje za one koji se sami svojim glasom i snagama ne mogu braniti. Iskazao je spremnost za suradnju i pomoć Biskupije za promicanje i širenje toga važnog apostolata za Crkvu i društvo.

“O svemu smo razgovarali, biskup Mrzljak bio je susretljiv te nam je ponudio i suradnju s varaždinskim Caritasom”, izjavio je predsjednik udruge Betlehem, Vjeran Grabant, u telefonskom razgovoru za naš portal.

Predstavnici udruge Betlehem, na čelu s paterom Glogovićem, biskupu Mrzljaku poklonili su i njihov simbol – bijeli križ.

“Bijeli križ poklonili smo mu uz jednu posebnu molbu. Ponudili smo da župnicima koji to žele izradimo jedan takav križ koji će potom staviti na neko diskretno mjesto u crkvu da njegovo prisutstvo ljudi mogu upijati. Na križu se nalazi naš logo (beba u srcu) iz kojeg krv kapa u kalež. Biskup je od nas zatražio da mu pošaljemo pismeni zahtjev i nadam se da ćemo dobiti njegov blagoslov.”

Naš je portal u rujnu prošle godine pisao o varaždinskom ogranku udruge Betlehem koji je pokrenuo jedan zanimljiv projekt.

Naime članovi udruge, poznate po skrbi i otvaranju sigurnih kuća za majke koje nisu htjele počiniti pobačaj te su ostale bez podrške obitelji i očeva svoje djece, osnovali su kuću za majke koje se ne snađu nakon prvih godinu dana koliko traje redoviti boravak u sigurnim kućama.

„Te žene su najčešće stigmatizirane, osuđene, odbačene od svojih te ostaju same na ulici s djetetom. Udruga Betlehem, osim duhovne pomoći, nastoji pružiti i konkretnu materijalnu pomoć. Majci se osigurava krov nad glavom i ona se pomalo priprema za samostalan život. Poanta prvih godinu dana je da otac tog djeteta, djedovi i bake, općenito članovi obitelji otople odnose i prihvate ih natrag u svoje živote. Te se žene često vraćaju svojim obiteljima te onda imaju osiguran materijalni status”, izjavio je tom prilikom Tomislav Kovač, jedan od članova udruge koji je također prisustvovao susretu s biskupom Mrzljakom.

Vjeran Grabant je pak istaknuo kako “ima dosta žena koje nakon godinu dana boravka u jednoj od pet takvih kuća u Hrvatskoj nisu spremne za samostalan život, a prema zakonu trebaju napustiti boravak”.

“Nekima treba dodatnih godinu dana, možda čak i više, kako bi stale na noge. Poanta naše kuće je da im omogućimo dodatnu pomoć.”

U trenutku pisanja reportaže imali su jednu štićenicu koju su zbog radova na kući, smjestili u iznajmljeni stan. Danas, pet mjeseci nakon objave teksta, tvrde kako uređenje kuće napreduje dobro.

“Prvi donator koji se javio nakon što je tekst izašao na vašem portalu rješava nam grijanje i kupaonicu, ‘all-inclusive’ iznutra, sve besplatno. Vrijednost radova je između 35 i 40 tisuća kuna. To je baš bio produkt članka. Moram priznati da svako malo ‘kapne’ nešto novca, i to iz cijele Hrvatske”, zaključio je Grabant.

Više o cijelom projektu možete pročitati OVDJE.

Podaci za donacije:

Hrvatska poštanska banka

Broj računa: HR8423900011100984540

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefonski broj: 0915046593;

putem internetske pošte udruga.betlehem.varazdin@gmail.com; ili na Facebook stranici Betlehem Varaždin.

Tino Krvavica | Bitno.net