Foto http://www.djos.hr

U pismu kojeg je potpisao predsjednik Hrvatske Biskupske konferencije mons. Marin Srakić, a čije detalje donosi Novi list, prigovara se zbog više kršenja Ugovora Republike Hrvatske s Vatikanom, ali i zbog toga što je preporuka ministra Jovanovića obznanjena ikakvih prethodnih konzultacija s HBK koja je sunadležna za nastavu vjeronauka.

Mons. Srakić u pismu ističe da je Preporuka o izvođenju nastave vjeronauka protivna pravnom statusu vjeronauka jer je Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture definirano da se vjeronauk izvodi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti, »napose s obzirom na položaj vjeronauka unutar rasporeda sati«.

HBK pozdravlja dobru namjeru, odnosno pronalaženje najboljeg rješenja za učenike koje ne pohađaju vjeronauk, »ipak smatramo ovakav prijedlog diskriminirajućim s obzirom na 85 posto roditelja i učenika koji upisuju vjeronauk. Istodobno, smatramo Preporuku, s predloženim rješenjima, suprotnom navedenim zakonodavnim aktima«, stoji u pismu mons. Srakića.

HBK preporuku smatra vrlo ozbiljnim pokazateljem nepoštovanja nadležnosti i suodgovornosti nad vjeronaukom kao predmetom u javnim školama. HBK izražava i čuđenje zato što »nije došlo do ispunjenja ugovornih obveza« prema kojoj se za otvorena pitanja treba oformiti povjerenstvo sastavljeno od jednakog broja predstavnika Republike Hrvatske i HBK. Zbog svega HBK zahtijeva drukčiji pristup rješavanju ovog problema.

Osim toga mons. Srakić navodi da preporuka baš kao i do sada usmeno izrečena očitovanja o vjeronauku u školi, »kao i očitovanja još nekih visoko pozicioniranih djelatnika Ministarstva, na koja nismo željeli odgovarati istim načinom, Hrvatsku biskupsku konferenciju primoravaju na daljnja razmišljanja i korake koje će u budućnosti, čini se, morati učiniti«.

Novi List ističe da je nezadovoljstvo sadašnjom razinom suradnje mons. Srakić potvrdio i završivši pismo s naznakom »u iščekivanju kvalitetnije suradnje, najiskrenije Vas pozdravljam«.

Ministra Jovanović je za Novi list, komentirajući navedeno pismo HBK izjavio: „Da su bar malo korektni i misle na djecu, moju Preporuku bi trebali pohvaliti i podržati, a ne polemizirati. Pogotovo ne prijetiti, kao u zadnjoj rečenici.“

Na službenim stranicama HBK, Katoličke informativne agencije i Glasa Koncila u ovom trenutku nismo mogli pronaći nikakve informacije u svezi s ovim aktualnim dopisom HBK premijeru Milanoviću.

Bitno.net