Mate

Posljednjih dana zaoštrilo se oko raspisivanja referenduma o unošenju u Ustav RH odredbe da je brak zajednica muškarca i žene. Biskup dubrovački mons. Mate Uzinić više je puta javno pozivao na toleranciju i poštovanje drukčijih uvjerenja. U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju biskup je istaknuo da se referendumom ne želi ograničiti prava onih koji imaju drugačija uvjerenja, nego se pokušava zaštititi temeljnu vrijednost institucije braka.

– Zalaganje za brak kao zajednicu muškarca i žene otvorenu životu jest zalaganje za našu budućnost. Ako je postavljeno pitanje neustavno, a to se posljednjih dana često govori, onda je neustavan postojeći Obiteljski zakon. Uostalom, i neki drugi ustavi imaju sličnu definiciju. Primjerice, talijanski Ustav piše da Republika prepoznaje prava obitelji kao naravnog društva utemeljenog na braku. Ovo nije ništa drugo nego ista poruka, izražena na drugačiji način – kaže biskup.

Uzinić je uvjeren da većina onih koji će na referendumu zaokružiti “za“ nemaju ništa protiv reguliranja prava i drugačijih zajednica sve dotle dok time nisu ugrožena prava onih drugih.

– Jedno od ključnih pitanje koje se uopće ne spominje u svim ovim raspravama jest pravo djece na oca i majku. Zato smatram da se u raspravama, namjerno ili zlonamjerno, krivo interpretira pitanje koje je postavljeno i pokušava ga se predstaviti kao pitanje koje je usmjereno protiv nekoga – ističe biskup.

Komentirajući nedavne optužbe da svećenici uvjetuju ocjenu iz vjeronauka glasom na referendumu, Uzinić je rekao kako je bespotrebno na satovima vjeronauka i u propovijedima nuditi ljudima odgovor na referendumsko pitanje.

– Naše je iznositi vjerski nauk i propovijedati evanđelje, a ljudi će sami pronaći odgovor na pitanje hoće li na referendumu, na koji su dužni izići, reći da ili ne. Svi su pozvani odgovoriti na referendumsko pitanje slobodno i po savjesti. Svi zajedno trebamo imati malo više povjerenja u naše građane, odnosno mi u Crkvi u naše vjernike, i u njihovo pravo da na referendumu izraze svoju volju – izjavio je Uzinić za Slobodnu Dalmaciju.

Bitno.net