Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem i prigodom za pomirenje s Bogom i ljudima u sakramentu sv. ispovijedi.
Potom je uslijedio središnji dio susreta, koncelebrirana sv. misa, koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji se u svojoj nadahnutoj propovijedi na vrlo pristupačan i zanimljiv način obratio mladima. Parafrazirajući jednog vijetnamskog kardinala koji je dvanaest godina bio u zatvoru, od toga osam godina u samici, biskup Uzinić objašnjavao je maturantima zašto Isus danas ne bi položio maturu, navodeći pet razloga zašto se kardinal nije mogao i nije želio odreći Isusa Krista bez obzira na utamničenje.

Kao prvo, Isus je, prema riječima biskupa, imao loše pamćenje, jer je brzo i uvijek zaboravljao tuđe grijehe i nesavršenosti. “Naime, razbojniku na križu je zaboravio sve grijehe, zaboravio je sve što je činio, te mu obećao da će biti s njim u raju”, objasnio je biskup.

Nadalje, Isus je bio i loš matematičar “jer je ostavio devedeset i devet ovaca da bi tražio samo jednu izgubljenu. Kakva je to matematika?”  zapitao je biskup, te nastavio: “Treći razlog Isusova pada na maturi bila bi činjenica da je loš logičar: žena iz prispodobe izgubila je jednu drahmu, pa kada ju je pronašla, pozvala je sve susjede i na njih potrošila više od jedne drahme, a tu nema logike.”

Još lošiji je po kazivanju biskupa Isus bio političar jer ljudima nije obećavao brda i doline nego ih pozivao da uzmu svoj križ i da ga slijede. I na kraju, “bio je loš ekonomist, nije se baš razumio u financije: u prispodobi i onaj prvi radnik i onaj koji se pojavio na kraju dobiju isto. Kakva je to ekonomija, kakve su to financije?” zapitao se biskup.

[facebook] Ako želiš biti na izvoru pravih informacija, klikni Like! [/facebook]

“Kad se ovo sve zbroji, jasno je da Isus nikako ne bi mogao prema današnjim kriterijima položiti maturu. No očito bi položio životnu maturu ljubavi prema svakom čovjeku! Imao je usklađene misli, riječi i djela. On je naš uzor i put koji trebamo slijediti. Zato se moramo zapitati: Tko je Isus za mene? Jesmo li svjesni da je samo Isusu stalo do nas i to radi nas!“ poručio je mons. Uzinić potičući mlade da ne vjeruju onima koji im obećavaju raj bez žrtve u životu i ljubavi bez patnje i smrti jer se samo tako može doći k Bogu.

Zaključujući euharistijsko slavlje dubrovački biskup iskoristio je prigodu te pozvao sve mlade na Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se dogodine u svibnju održati u Dubrovniku.

D.M. | Bitno.net