Gospićko-senjski biskup Mile Bogović napunit će sutra 75 godina i već je sastavio pismo papi Franji kojim podnosi “odreknuće od službe”, koje će preko nuncijature biti otpremljeno u Rim, kazao je Bogović,  donosi narod.hr.

Time on ispunjava svoju kanonsku dužnost, a na Papi je hoće li odreknuće odmah prihvatiti ili od biskupa zatražiti da ostane na dužnosti do izbora svog nasljednika.

“U svom odreknuću molim Papu da me razrješi dužnosti što prije. U tom trenutku prestat ću biti upravitelj biskupije, ordinarij, te će mi prestati svaka funkcija u Biskupskoj konferenciji, ali biskup ostajem i dalje”, rekao je Bogović i dodao da je ponosan što je ustrojio jednu novu biskupiju i omogućio da se obnove mnogobrojne u ratu razorene crkve i crkveni objekti.

Na primjedbu da se po obavljanju biskupske službe i po snazi njegovih javnih poruka, nerjetko snažnih i politički kontroverznih, ne čini da mu žurno trebalo odreknuće Bogović odgovara: “Osjetim ja da slabije vidim, da mi se spava kada ne treba i ne treba mistificirati tu ništa, može čovjek u toj dobi neke poslove i dalje raditi, ali ne na tako zahtjevnoj dužnosti kao što je upravljanje biskupijom. Zato sam preporučio papi Franji da me umirovi što prije pa da Gospićko-senjska biskupija dobije novog biskupa”, rekao je Bogović.

narod.hr | Bitno.net