Komarica

Banjolučki biskup Franjo Komarica – u razgovoru za agenciju Anadolija – kategorično odbacuje tvrdnje brojnih političara i medija da se Hrvati ne žele vratiti svojim kućama u Banju Luku i ostala mjesta današnje Republike Srpske.

„Tvrditi da su se prognani Hrvati ‘snašli’ ili u Hrvatskoj ili trećim zemljama, te da se ne žele vratiti nije istina“, poručio je biskup Komarica.

Kako prenosi Katolička tiskovna agencija, biskup je naglasio da – nakon niza godina nemara domaće vlasti i međunarodne zajednice – dolazi vrijeme kada će i za povratnike Hrvate biti osigurani uvjeti za povratak.

„Ja sam kroz sve ove godine od vlasti tražio da nam pomognu i prekinu ovu dramu. Katolici se, na žalost, nisu vratili i oni su prepušteni nikome. Svjedok sam i činjenice da je Vatikan i sam Papa izrazio zabrinutost zbog ponašanja vlasti jer se oni ne brinu za položaj katolika’, ustvrdio je biskup Komarica.

Također, očekuje da će nakon prošlomjesečne Regionalne donatorske konferencije u Sarajevu, dio donatorskih sredstava pristići i katolicima Hrvatima, koji su, kako je rekao, dobili najmanje donatorskih sredstava za povratak u BiH, svega tri posto.

Određenu nadu banjolučkom biskupu su dali i predstavnici Hrvatske vlade koji su obećali da će se odlučnije zauzeti za povratak, no upozorio je i da vlasti Republike Srpske nisu ništa poduzele da bi se sankcionirali odgovorni za zločine počinjene nad katolicima i svećenstvom tijekom proteklog rata.

Biskup Komarica je poručio: „Ovdje je ubijana dobrota, ubijana je pravda, ubijana je istina i na žalost, 17 godina se ništa ne radi da se to popravi.“

Podsjetio je da je na području Banjolučke biskupije porušeno 20 crkava, samostana, kapela i župnih kuća, ali i da je ubijeno 105 ljudi, civila. Ubijani su u svojim kućama, na svojim kućnim pragovima.

Ni krivi ni dužni. I nitko ne postavlja pitanje zašto su i po čijem nalogu ubijeni, požalio se i dodao da vlast o svemu šuti i ne distancira se od zločinaca.

Izražavajući dvojbu kada će se konačno početi graditi pravna država, biskup Komarica je zaključio: Ovdje su počinjeni zločini. Kao građanin i vjerski službenik, imam pravo pitati vlast: imam li pravo na istinu?

Jer bez toga, sutra na red za biti ubijen mogu doći neki drugi. Takva država neće uspjeti, takva država ne valja. Odobravanje zločina je kažnjavanje žrtve. (kta/bitno.net)