U organizaciji Kristova Stola – Misijske Europske Inicijative, ove nedjelje uspješno je završen veliki podvig jedanaest hrvatskih biciklista iz Hrvatske i BiH. Riječ je o 1. hrvatskom zavjetnom biciklističkom maratonu do Rima i Vatikana održanom uz 20. obljetnicu Stepinčeve beatifikacije, s nakanom njegove što skorije kanonizacije, kao i u spomen na 664 mučenika Crkve u Hrvata, prema Martirologiju XX. st, don Ante Bakovića, koji su mučeni i ubijeni pod komunističkim i drugim totalitarnim režimima XX. st.

Na općoj audijenciji, u srijedu 24. listopada 2018., papa Franjo je posebno pozdravio 11 hrvatskih biciklista te ih poslije audijencije pozvao na zajedničko fotografiranje i blagoslov njihovih obitelji i cijelog naroda – uz podjelu papinskih krunica.

Projekt 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima odvijao se pod pokroviteljstvom vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i kardinala Petera Turksona, te medijskim pokroviteljstvom Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog katoličkog radija.

Uz organizatoricu iz Kristova Stola, Drinu Ćavar, u čitavom projektu sudjelovalo je ukupno 11 biciklista, te još četiri osobe u logističkoj podršci i pratnji: dvije biciklistice – iz Vinkovaca i Rijeke (Ana Knežević i Mira Kukolj), te devet biciklista (šest iz Splita: Mijo Špar, Matija Škiljo, Dubravko Markota, Frane Miro Dobrović, Duje Kanajet, Mario Grgat), dva iz Bjelovara (Goran Iličić i Ivica Gubo) i jedan iz Banja Luke (Miroslav Margetić), a sve uz logističku podršku bračnog para Vinka i Jacinte Laštro, i foto-novinarske pratnje tvrtke Cross-press.net bračnog para Jerka i Gabrijele Malinar – koji su čitavim putem objavljivali dnevne fotografije i kratka izvješća na hodočasničkom blogu.

Biciklisti su ukupno prešli preko 1100 km, dnevno ponekada i preko 150 km, putem vožnje svakodnevno moleći sva četiri otajstva krunice, i druge molitve hrvatskim svecima i blaženicima, posebno usrdno moleći za što skoriju kanonizaciju blaženog kardinala Stepinca.

Biciklisti su krenuli iz Marije Bistrice u subotu 13. listopada uz blagoslov biskupa Komarice, i prije početka sv. mise Banjolučke biskupije i Vrhbosanske nadbiskupije. To je ujedno bio i prvi dan devetnice sv. Ivanu Pavlu II. – čiji blagdan se slavio 22. listopada. Sam polazak je bio ispred karmelskog samostana bl. Alojzija Stepinca, koji je tih dana slavio 20. obljetnicu osnutka, te uz skrovite molitve karmelskih klauzurnih sestara s poglavaricom s. Petrom, a čitavim putem kroz Hrvatsku pratile su ih i vodile patrole hrvatske policije nadležnih prometnih uprava.

Po dolasku u Rim sudionici projekta, u suradnji s p. Hadašem, gostovali su na hrvatskom Radio Vatikanu, te su preko ravnatelja Papinskog Hrvatskog zavoda sv. Jeronima, vlč. Bože Radoša, i hrvatskih suradnika u papinskom Uredu (don Marija Popovića i don Franje Frankopana Velića), Uredu prenijeli vijest o nakani ovog zavjetnog maratona: što skorija kanonizacija kardinala Stepinca.

Veliko oduševljenje i poseban blagoslov za bicikliste bio je kada se u mnoštvu okupljenih na Trgu sv. Petra u Vatikanu, nakon predstavljanja skupine na hrvatskom jeziku, začuo i Papin poseban pozdrav i blagoslov grupi, obiteljima i čitavom narodu, uz čestitke biciklistima na njihovu podvigu.

Po završetku audijencije, među mnoštvom hodočasnika došli su predstavnici Papina osiguranja, i u posebnoj akciji pronašli 11 biciklista jer ih je sam papa želio vidjeti i upoznati. Biciklisti su kroz koridor popraćeni do samoga pape gdje su s velikom hrvatskom zastavom osobno pozdravili Papu, poljubili mu ruku i prenijeli odanost, vjernost i štovanje našeg naroda nasljedniku sv. Petra, te mu uručili poseban dokument zahvale i zamolbe za što skoriju kanonizaciju bl. kardinala Stepinca. Pri tome su ga podsjetili na 664 mučenika Crkve u Hrvata, prema martirologiju don Ante Bakovića. Papa je biciklistima osobno zahvalio i čestitao, te im uz blagoslov uručio posebne papinske svete krunice.

Bitno.net