Vjeronauk

Vjeronauk u javnim školama – tema je mnogih rasprava u posljednje vrijeme. S jedne strane vjeronauk se smatra neizostavnim dijelom hrvatskog identiteta, a s druge strane taj se predmet želi maknuti iz škola.

Kako je u razgovoru za Laudato.hr rekao teolog i kolumnist Glasa Slavonije Ivica Šola, djecu se bez vjeronauka ili predmeta religijske kulture ne može obrazovati, jer im se upravo preko tog predmeta približuje njihova kultura i razumijevanje društva i civilizacije u kojoj žive.

„Kako bi bez vjeronauka razumjeli Giotta ili Michelangela? Što bi se dogodilo kad bi u gradovima izbrisali katedrale i crkve? Primjerice, ako bi maknuli sve simbole, to bi učinilo sve zgrade bezličnima. Militantni ateizam ima pravo postojati, ali nema pravo na perfidno ubijanje memorije.“

Razlozi da se vjeronauk ne održava samo u školama već samo u župama, mnogi pronalaze u sekularnosti države. Šola ne misli tako.

„Vjeronauk u školi imaju mnoge sekularne države poput Njemačke i Norveške koja je jedna od najnaprednijih zemalja a norveški ministar obrazovanja u svom punom nazivu je ministar obrazovanja i vjere. Naime, mnogi bi vjeru maknuli iz društva, ali zbog pluralizma svjetonazora, društvo je dužno imati prostor otvoren i za religiju.“

Jedan od razloga za ukidanje vjeronauka u školama, neki navode i diskriminaciju djece koja ne pohađaju vjeronauk. Naime, kako prenose mediji, roditelji smatraju da na njihovu djecu druga djeca gledaju drugačije, a i dok su druga djeca na vjeronauku, za to vrijeme djeca koja ne idu na vjeronauk nemaju zamjenu za taj predmet pa vrijeme provode sami.

No, Šola smatra ukoliko netko ostvaruje svoje pravo, ne uskraćuje ga drugome. „Ako se osjećaju  diskriminiranima, neka se država pobrine za to“, kratko je poručio.

Kao top tema na ljestvici problema u Hrvatskoj, često se upravo spominje Katolička crkva. Šola smatra da mnogi traže žrtvenog jarca, a to je trenutno Crkva.

„Tako su bili hrvatski branitelji kojih ima previše, državni službenici koji su prozvani parazitima pa je na red došla i Katolička crkva. Mnoge zemlje – od Amerike pa sve do Njemačke – ne vide u Katoličkoj crkvi problem, već dio riješenja. Naime, Crkva svojim djelovanjem pomaže socijalno ugroženima, zbrinjava ih te pomaže bolesnima“, usvrdio je Ivica Šola.

Laudato.hr