“Nisam mogla vjerovati kako netko može biti milosrdan prema nekome koga ne zna. Jednostavno, oni nisu mogli znati, neka tamo studentica, kakva će biti, ali su me primili, kakva god ja jesam.”

Tim citatom započinje prilog ‘Putnika primiti’, prvi iz niza videozapisa o duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa pod nazivom 14 djela milosrđa, u produkciji Nove Eve.

Projekt kojem je cilj svaki mjesec predstaviti jedno od djela milosrđa u praksi, organiziran je zajedno s izdavačkom kućom Salesiana u sklopu koje će uskoro biti izdan i svojevrsni “priručnik”, 14 djela – prijedlozi i poticaji, autora Tvrtka Beusa.

“Ovaj priručnik želi na sažet način potaknuti na promišljanje, vrednovanje, razmatranje i prosuđivanje dosadašnje vjerničke prakse, kako zaređenih službenika Crkve tako i vjernika laika. Sastoji se od 14 kratkih poglavlja od kojih je svako poglavlje posvećeno jednom djelu milosrđa. Svako poglavlje započinje citatom iz Svetog pisma, popraćenog i riječima pape Franje preuzetim iz Papine bule Misericordiae vultus (Lice milosrđa). Nakon toga priručnik nudi kratko razmatranje na temu, te konkretni poziv na djelovanje u svakodnevnom kršćanskom životu. Poglavlje se zaključuje kratkom molitvom”, napisao je jedan od sudionika projekta, Matej Sunara.

Prvi videozapis, koji služi i kao svojevrsna najava spomenutoj knjizi, opisuje projekt Kafarnaum koji su organizirali svećenici salezijanci kako bi pomogli studentima pronaći smještaj za vrijeme obnove studentskih domova u Zagrebu.

“Četiri tisuće studenata se prvog semestra ove (akademske) godine našlo u problemima jer su studentski domovi ‘Cvjetno’ i ‘Sava’ u obnovi”, kaže u prilogu don Ivan Šibalić, jedan od začetnika projekta Kafarnaum.

“Za vrijeme obnavljanja njihovih soba (…) oni su ostali na ulici zato što sa 400 kuna koliko im je osigurano iz državnog proračuna ne mogu u Zagrebu pokriti svoj smještaj. Iz tog razloga mi smo pozvali prije svega svoje župljane (…) da otvore vrata svojih domova”, zaključio je.

Projekt koji je smjestio oko 150 studenata u potrebi po obiteljima pokazao se kao veliki uspjeh, a iznjedrio je i neka nova prijateljstva:

“Kad me prijateljice pitaju – gdje ćeš sad – ja kažem da idem kod svoje nove obitelji”, govori Dominika Puljić, jedna od sudionica projekta, smještena kod obitelji Pelajić:

“Nekako nam je ljepše što nas je više u stanu i više se družimo i malom Šimi je ljepše”, rekao je Hrvoje Pelajić, muž Anite i otac malog Šime, koji su ugostili Dominiku.

Ovaj konkretni primjer pokazuje kako, jednom pruženo, milosrđe nikada ne ostaje bez ploda, što je i bio cilj organizatora koji su cijeli projekt nazvali Kafarnaum, po gradu u kojem je Isus propovijedao i živio tijekom svojeg djelovanja.

Više pogledajte u prilogu:

Tino Krvavica | Bitno.net