Jean-Michel Colo, gradonačelnik općine Arcangues pored Biarritza, odbio je vjenčati dvojicu muškaraca i primio već 1500 pisama podrške, javlja Le Figaro a prenosi Udruga BAS. Homoseksualni par prijeti sudskom tužbom. Gradonačelnik se ne boji ni novčane kazne, ni zatvora ni smjene. „Ako treba idem i na giljotinu!“, kaže Jean-Michel Colo. „Nikome ne dajem lekcije, nikoga ne potičem da slijedi moj primjer, ali ne ću primjenjivati jedan nezakonit zakon.“

Dvojica pedesetogodišnjaka koji se vole već 16 godina ostaju uporni. „Već deset godina imamo zajedničku kuću u ovom mjestu. „Želimo se vjenčati jer se volimo, ali i zbog mirovine i zbog nasljeđivanja dobara u slučaju smrti.“ Htjeli su da to bude 15. kolovoza, na dan kada su se zaljubili.

Gradonačelnik Colo, koji ima 60 godina od kojih je 30 godina proveo radeći na općini, primio je par koji se želi vjenčati. Kaže da su simpatični, dobro odgojeni i korektni. Objasnio im je da nije nikakav „homofob“, ali da se zbog njihovog zahtjeva osjeća jako neugodno. „Mojih sedam pomoćnika i ja ne ćemo sudjelovati u toj maskeradi“.

Glasnogovornica vlade Najat Vallaud-Belkacem objasnila je da se Colo izlaže teškim sankcijama: do pet godina zatvora i 75.000 eura kazne. Može biti i suspendiran ili smijenjen. Gradonačelnik nije zabrinut: „Zar će ići tako daleko da od mene naprave žrtvu?“

Potporu mu pruža kolektiv „Gradonačelnici za djecu“ koji ima više od 20.100 potpisa izabranih državnih službenika protiv homoseksualnog braka. „Spremni smo preuzeti troškove advokata koji će ga braniti“, kaže Franck Meyer, glasnogovornik kolektiva. Mi poštujemo gradonačelnike koji će vjenčavati istospolne parove, no to poštovanje mora biti obostrano. Mora se poštovati one koji odbijaju „promjenu civilizacije“ koju nameće ovaj zakon. Treba poštovati slobodu njihove savjesti.

Kolektiv „Gradonačelnici za djecu“ predviđa da će se ova situacija ubrzo ponoviti i radi na priručniku koji će uskoro biti poslan gradonačelnicima. „Preporučujemo prije svega raspravu unutar gradskih vijeća. Ako nijedan vijećnik nije sklon istospolnom braku, to treba uzeti u obzir. Postoji mogućnost da to umjesto gradonačelnika obavi prefekt. „No što učiniti kada vlada nije spremna na razgovor? Hoće li te gradonačelnike slati u zatvor? To može samo naštetiti demokraciji“.

Sličnu situaciju nalazimo u gradiću Mésanger u blizini Nantesa. Gradonačelnik Jean-Yves Clouet i njegovih osam vijećnika izražavaju priziv savjesti. Vjenčati se žele dvojica četrdesetogodišnjaka. Jedan je Amerikanac, drugi Parižanin. Žele posvojiti dijete…. Gradonačelnik se pita nije li provokacija činjenica da se žele vjenčati baš u tom malom ruralnom i konzervativnom gradiću.

Izvor: Udruga BAS

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]