Francuska vlada odustala je od uvođenja obrazovnog programa “rodne ravnopravnosti” koje je ministarstvo obrazovanja željelo uvesti u škole, nakon što je čitav niz udruga i vjerskih zajednica prosvjedovalo zbog programa koji su opisali kao tipičan produkt gender ideologije.

“ABCD ravnopravnosti” bilo je ime programa koji je izazvao reakciju građana u nekoliko udruga, Katoličke Crkve, ali i islamske zajednice u Francuskoj. “Ravnopravnost” o kojoj je riječ bila je, kako su istaknuli kritičari programa, utemeljena na konceptu dženderizma, odnosno brisanju razlika između spolova, a sve pod izlikom borbe za ukidanje “društvenih stereotipova”.

“Ne želim da učionica bude bojišnica”, poručio je francuski ministar obrazovanja u socijalističkoj vladi Benoit Hamon i najavio kako će ukinuti program, a umjesto toga uvesti program obuke o “rodnim stereotipovima” za učitelje u školama, koji međutim neće biti obvezni. Vidimo dakle da želja za društvenim konsenzusom o tako osjetljivim stvarima kao što je odgoj djece postoji i kod ministara u jednoj od najsekularnijih država svijeta. Istu takvu želju za nadvladavanjem društvene polarizacije pokazao je novi hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, zbog čega je bio žestoko kritiziran iz lijevo-liberalnih krugova.

Kako bilo, riječ je o još jednoj pobjedi konzervativne nevladine scene u Francuskoj. Podsjetimo, socijalistička je vlada unatoč prosvjedima građana prošle godine legalizirala gay brakove u Francuskoj, ali je odustala od legalizacije in-vitro oplodnje za homoseksualne parove. Sljedeća velika borba koja čeka francuske građane nadahnute kršćanskim vrednotama jest borba protiv najvljene legalizacije eutanazije.

G. An. | Bitno.net