Francuski biskupi izrazili su svoju zabrinutost odlukom Vrhovnog suda u toj zemlji da dopusti francuskim državljanima iz istospolnih parova surogat-roditeljstvo ako je ono “naručeno” u inozemstvu.

Francuska je zamjensko roditeljstvo zabranila, kao i većina drugih zemalja Europske unije, međutim sada je sud presudio kako Francuzi u svojoj zemlji mogu dobiti roditeljska prava u slučaju djece koju su za njih rodili drugi roditelji, ako se to dogodilo u inozemstvu. Odluka se tiče istospolnih parova koji su platili surogat majku u inozemstvu. Partner biološkog roditelja djeteta začetog umjetnom oplodnjom sada može usvojiti to dijete, dok ranije to nije bio slučaj. Francuska je sve do 2015. odbijala dati državljanstvo djeci rođenoj u zamjenskom roditeljstvu u inozemstvu, ali je to promijenila, a sada je donijela i ovu odluku.

“Zabrana zamjenskog roditeljstva koja je trenutačno na snazi vodi računa o pravima žene i djece. Ova odluka potpuno je u neskladu s njom i smatram to žalosnim”, rekao je mons. Olivier Ribadeau Dumas, glasnogovornik Francuske biskupske konferencije i nastavio:

“Ova odluka ne vodi računa o interesima djeteta. Gdje su oni, ako govorimo o djeci rođenoj iz trudnoće u kojoj su majke imale od početka namjeru napustiti ih?”

Glasnogovornik konferencije upozorio je kako je zamjensko roditeljstvo unosan biznis koji manipulira ljudima i ljudskim dostojanstvom.

“Mislim da ne možemo negirati povezanost koja postoji između djeteta i majke koja ga je devet mjeseci nosila u utrobi…Mislimo da su glavni interesi ovdje oni financijski. Tržište zamjenskog roditeljstva iznimno je unosno i uključuje trgovinu ljudima koju je papa Franjo u više navrata osudio”, rekao je svećenik.

Glasnogovornik je upozorio kako je riječ o još jednoj u nizu odluka koje idu prema tome da legaliziraju zamjensko roditeljstvo.

“Ograde se ruše, jedna po jedna. Očito, ide se za tim da se smanji učinkovitost zabrane koja je na snazi”, rekao je Ribadeau Dumas.

Više o problemu zamjenskog roditeljstva i njegovoj moralnoj problematičnosti možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net