Zastupnica u finskom parlamentu našla se pod policijskom istragom nakon što je na svom Facebook profilu objavila fotografiju biblijskog citata.

Predstavnica kršćanskih demokrata i bivša ministrica unutarnjih poslova, Päivi Räsänen, iskoristila je citat iz Pavlove Poslanice Rimljanima kako bi prozvala Evangeličku luteransku Crkvu Finske zbog njezina sudjelovanja na događajima Helsinki Pridea, koji su se odvili u lipnju.

“Kako doktrinarni temelj Crkve, Biblija, može biti u skladu s podizanjem sramote i grijeha na razinu ponosa?” zapitala se političarka objavivši Pavlov citat (Rim 1, 24-27).

Zato ih je Bog po pohotama srdaca njihovih predao nečistoći te sami obeščašćuju svoja tijela, oni što su Istinu – Boga zamijenili lažju, častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen.

Stoga ih je Bog predao sramotnim strastima: njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim, a tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine i sami na sebi primaju zasluženu plaću svoga zastranjenja.”

Nešto manje od tri mjeseca nakon njezine objave, policija je pokrenula istragu nad Räsänen, iako nisu dali više detalja o njoj: “Predistražne radnje još nisu dovršene. Policija će dati više detalja nakon što istraga bude dovršena ili iznesena tužitelju zbog razmatranja o podizanju optužbe. Prije toga neće biti daljnjih komentara”, izjavio je Pekka Hätönen iz Policijske uprave Helsinki, prema pisanju Helsinki Timesa.

Kirkko, jonka jäsen olen, on ilmoittanut olevansa SETA:n Helsinki Pride 2019 virallinen kumppani. Miten kirkon…

Objavljuje Päivi RäsänenPonedjeljak, 17. lipnja 2019.

Istraga je pokrenuta zbog mogućeg “poticanja na mržnju”, što prema finskom zakonu znači da bi Räsänen mogla biti osuđena na dvije godine zatvora.

Pro-life zagovornica Räsänen našla se na udaru i kada je 2013. izjavila da zakoni njezine države više štite životinje nego nerođenu djecu.

“Zakon o zaštiti životinja daje bolju zaštitu životinjama koje se usmrćuje nego zakon o pobačaju nerođenom djetetu”, rekla je tijekom luteranske službe.

“Zabranjeno je životinji nanijeti bol tijekom klanja, ali nitko se ne usudi niti razgovarati o bezbolnom pobačaju. Pobačaj se brani tvrdnjama da fetus nije ljudska osoba, iako je biološki ljudska individua od trenutka začeća”, rekla je Räsänen.

Komentirajući policijske radnje usmjerene prema njoj zbog citiranja Svetog pisma, finska političarka je na svom Twitter profilu napisala kako se ne brine, budući da vjeruje kako “neće doći do podizanja optužnice”, ali i izrazila bojazan da bi ovakvi potezi mogli dovesti do “kršćanske samocenzure”.

Ivo Džeba | Bitno.net