Collage

„IDIS/Daiš provodi genocid nad kršćanima i jazidima te drugim vjerskim i etničkim manjinama koje se ne slažu s njegovim tumačenjem islama te je zbog toga potrebno poduzeti mjere u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida“ – stoji u Rezoluciji o sustavnom masovnom ubijanju vjerskih manjina koje provodi tzv. Islamska država, a koju je danas usvojio Europski parlament, objavio je ured zastupnice Europskog parlamenta Marijane Petir.

Raspravu i rezoluciju inicirali su zastupnici Europske pučke stranke, među njima i zastupnica Petir.

„Na prostorima koji su kolijevka kršćanstva i na kojima je kršćanstvo živjelo gotovo dvije tisuće godina, ono je danas suočeno s izumiranjem. ISIS sustavno i s namjerom zastrašuje i napada, ubija i protjeruje kršćane pritom uništavajući njihove crkve, kako bi cijela jedna religija u potpunosti nestala s prostora Bliskog istoka. To se zove genocid. Važno je te zločine protiv čovječnosti nazvati pravim imenom kako bismo pokrenuli potrebne korake da se oni spriječe i zaustavili da se ikada više ponove“, rekla je Petir komentirajući usvajanje rezolucije kojom je Europski parlament zločine protiv kršćana nazvao genocidom.

Kršćani su najprogonjenija vjerska skupina na svijetu. Svake godine bude ih ubijeno više od 150 tisuća. Kršćani su najosjetljivija skupina u Iraku i Siriji gdje su stalna i sustavna meta napada takozvane Islamske države/Daiša. Kršćani u Iraku i Siriji žrtve su ubojstava, klanja, fizičkih napada, iznuda, otmica i mučenja; trgovine ljudima i seksualnog nasilja, nasilne konverzije na islam, nasilnog novačenja djece, a i kršćanska kultura se napada i uništava. Broj kršćana pao je u Iraku s 1.400.000 2003. godine na trenutno oko 300.000 te u Siriji s 1,25 milijuna 2011. godine na samo 500.000.

Članak II. Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. navodi da genocid obuhvaća „bilo koje od niže navedenih djela, počinjenih s ciljem da se potpuno ili djelomično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao takva: (a) ubojstvo članova skupine, (b) nanošenje teške tjelesne ili psihičke povrede članovima skupine, (c) namjerno stavljanje skupine u životne uvjete kojima je cilj dovesti do njezina potpuna ili djelomična uništenja, (d) primjenjivanje mjera kojima je cilj spriječiti rađanje unutar skupine i (e) prisilno premještanje djece u drugu skupinu.

Svi su ovi uvjeti u zločinima koji se provode nad kršćanima u Iraku i Siriji ispunjeni. Stoga rezolucija koju je Europski parlament danas usvojio zločine koje ISIS provodi nad kršćanima u Iraku i Siriji naziva njihovim pravim imenom – zločinom protiv čovječnosti, ratnim zločinom, genocidom. Ovo su zločini počinjeni s ciljem namjernog istrebljenja kršćana i svih drugih autohtonih vjerskih i etničkih manjina na područjima pod kontrolom takozvane Islamske države i za njih treba odgovarati.

Europski parlament prema načelu odgovornosti pružanja zaštite ima obvezu nazvati ove zločine pravim imenom i pozvati na djelatnu akciju s ciljem zaštite progonjenih kršćana, a u čemu su, iako obvezne, zakazale države na čijem se teritoriju genocid događa. Stoga Parlament poziva Irak i Siriju da prihvate nadležnost Međunarodnog kaznenog suda, a međunarodnu zajednicu i sve zemlje potpisnice Konvencije o genocidu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sve počinitelje koji su na bilo koji način sudjelovali u ovim strašnim zločinima priveli pred lice pravde.

Europski parlament u svojoj rezoluciji podupire poštovanje neotuđivog prava svih etničkih i vjerskih manjina te ostalih koji žive u Iraku i Siriji da nastave živjeti u svojim povijesnim i tradicionalnim zavičajima u dostojanstvu, jednakosti i sigurnosti te da u potpunosti ispovijedaju svoju vjeru i zastupaju svoja uvjerenja, a da pritom ne budu izloženi ni jednom obliku prisile, nasilja ili diskriminacije te traži od svih da to pravo poštuju.

Bitno.net