Foto: ShutterstockPlanovi britanske vlade da omoguće ženama da do desetog tjedna trudnoće izvrše pobačaj kod kuće i bez liječničkog nadzora tijekom pandemije koronavirusa, izazvali su žestoku reakciju engleskog biskupa Johna Sherringtona, prenosi CNA.

Sherrington koji je glasnogovornik Biskupske konferencije Engleske i Walesa za pitanja koja se tiču života izjavio je kako je šokiran potezom koji je vlada prvo najavila, zatim brzo povukla, te potom opet predstavila.

“Razumijemo zašto vlada želi da u ovom trenutku žene ne dolaze u bolnice, ali šokirani smo time što državni tajnik za zdravstvo planira uvesti privremene mjere koje bi omogućile telemedicinu i rani ‘uradi sam’ pobačaj kod kuće bez ikakvog liječničkog nadzora”, rekao je biskup.

“Ove mjere iz temelja mijenjaju pristup pobačaju u Engleskoj i Walesu u doglednoj budućnosti. Iako su ovo izvanredna vremena, ove mjere dodatno ugrožavaju žene koje, primjerice, nasilni partneri prisiljavaju na donošenje odluke, te djeluju bez ikakvog odgovarajućeg savjetovanja”, nastavlja Sherrington.

“One umanjuju ozbiljnost kojom bi se ovakvim odlukama trebalo pristupati i fizičke i psihološke opasnosti primjene sredstava za pobačaj kod kuće.”

Medicinski pobačaj, koji se ponekad zove i kemijski pobačaj, postupak je koji se sastoji od dva koraka te uključuje unos mifepristona i mizoprostola. Mifepriston blokira učinke hormona progesterona, izazivajući pobačaj. Mizoprostol se uzima do dva dana kasnije i izaziva porođaj.

Ženama u Britaniji već je dozvoljeno uzeti drugonavedeno sredstvo kod kuće, nakon što su prvonavedeno uzele u medicinskoj klinici te nakon što su dobile odobrenje od dvojice liječnika, kako je zakonski propisano.

Biskup Sherrington ujedno je optužio vladu da protuslovi sama sebi po pitanju je li “nužno” da žene dođu u kliniku.

“U ponedjeljak je zastupnik Bethell rekao: ‘Vjerujemo da je nužna mjera zaštite da žena dođe u kliniku kako bi se osiguralo da može obaviti razgovor nasamo.’ Zašto to više nije nužno? Zašto se o tome nije raspravljalo u parlamentu između ponedjeljka i srijede?” zapitao je biskup te pozvao da se odredi vremenski rok ove mjere kao što je to učinjeno i za ostale izvanredne mjere.

Međunarodna pravna organizacija ADF International, koja se brine za vjerska prava i slobode, poručuje kako je riječ o najznačajnijoj zakonskoj promjeni u pogledu pobačaja u Engleskoj još od 1967. kada je legaliziran.

„Ova iznimka po pitanju zakona o pobačaju mogla bi imati dugotrajan učinak na to kako ćemo se odnositi prema pobačaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, izlažući najranjivije najvećem riziku“, poručuju iz ADF-a.

Ivo Džeba | Bitno.net