Argentinski sud osudio je dvojicu katoličkih svećenika na više od 40 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja gluhe djece u obrazovnoj ustanovi koju je vodila Crkva.

Trojica sudaca osudila su talijanskog svećenika vlč. Nicolu Corradija (83) na 42 godine zatvora, dok je Argentinac vlč. Horacio Corbacho (59) dobio 45 godina.

Zlostavljanja su se dogodila u Institutu za gluhu djecu i djecu s oštećenim sluhom Antonio Próvolo, a odvijala su se između 2004. i 2016. godine. Žrtve zlostavljanja su 10 bivših učenika Instituta.

Sud je objavio kako su izrečene kazne uzele u obzir otegotne okolnosti da su svećenici bili odgovorni za dobrobit djece, kao i to da su žrtve bili maloljetnici.

Prema pisanju Buenos Aires Timesa, optuženici nisu davali izjave prije izricanja presude, a Corradi je u sudnicu ušao u invalidskim kolicima. Izvan sudnice skupina mladih slavila je presudu, dajući podršku žrtvama.

Ono što je uzrokovalo posebno zgražanje argentinske javnosti jest to što je Corradi, koji je bio ravnatelj Instituta u kojem su se zločini dogodili, već ranije bio dovođen u vezu sa zlostavljanjima u sestrinskoj ustanovi u Veroni, no protiv njega nikada nije podignuta optužnica.

Buenos Aires Times navodi kako je Vatikan znao za Corradija najranije od 2009., kada su studenti ustanove u Veroni izašli sa svojim pričama i imenima zlostavljača. Vatikan je tada sankcionirao 24 osobe, među kojima I četvoricu svećenika, no Corradi nije bio među njima.

Komentirajući presudu i slučaj zlostavljanja, voditeljica stranice BishopAccountability.org koja se bavila praćenjem procesa, Anne Barrett Doyle, rekla je:

“Užas Próvola je dvostruk: mučenje djece i neuspjeh Crkve da ga spriječi. Nadamo se da će se sada pokrenuti kriminalistička istraga nadbiskupa i ostalih crkvenih vođa koji su znali ili su trebali znati da školu vodi zlostavljač djece.”

Zbog velikog interesa javnosti čitanje presude sudaca kaznenog suda u Argentini prenošeno je uživo, a osuđenici nemaju mogućnost žalbe na presudu.

Ivo Džeba | Bitno.net