Da je riječ o događaju važnom ne samo za kršćansku zajednicu svjedoči činjenica da je na otvorenju bio prisutan i izraelski predsjednik Reuven Rivlin koji je odmah nakon napada u lipnju 2015. godine posjetio oštećenu crkvu i izrazio solidarnost s kršćanskim vjernicima.

Podsjetimo, Yehuda Asraf i Yinon Reuven, dvojica židovskih ekstremista koji su pred sudom u Nazaretu kasnije optuženi za napad na crkvu, podmetnuli su požar koji je ozbiljno oštetio predvorje ove poznate hodočasničke crkve. Požar je podmetnut i ispred benediktinskog samostana, a nakon što je jedan redovnik primijetio dim, odmah je započela akcija gašenja požara. Napadači su na zidu samostana ostavili i protukršćanski natpis, no izraelska Vlada odbila je prihvatiti nacionalističke motive napada i proglasila ga zločinom iz mržnje zbog čega je iznos financijskih sredstava za obnovu crkve značajno umanjen.

Upravo zbog nedostatka sredstava, obnova crkve trajala je duže od predviđenog, a dovršena je zahvaljujući pomoći njemačke Crkve. Svečano euharistijsko slavlje otvorenja crkve stoga je predvodio koelnski nadbiskup kardinal Rainer Maria Woelki, a ondje je bio prisutan i njemački veleposlanik u Izraelu, te rabin Alon Gošen Gottstein – osnivač i ravnatelj Međureligijskog instituta “Elijah”.

Komentirajući napad na crkvu, o. Nicodemo iz Tabghe kazao je kako nije riječ o prvom napadu na kršćanske bogoštovne prostore u Izraelu, te kako kršćani u Izraelu često bivaju izloženi manjim izljevima mržnje. Ipak, naglasio je kako je uz očito postojanje fundamentalističkih skupina u izraelskom društvu, prisutna i velika solidarnost brojnih ljudi različitih religija koji osuđuju takvo ponašanje. Među njima je svakako i izraelski predsjednik Rivlin koji je vrlo često pokrovitelj različitih međuvjerskih skupova, s obzirom na to smatra kako vjerski vođe imaju veliku ulogu u borbi protiv terorizma.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net