Nešto poslije tri sata ujutro jedan je redovnik primijetio dva velika požara, jedan ispred crkve i jedan ispred samostana – rekao je u razgovoru za Radio Vatikan pater Nicodemo, benediktinac, čijoj je zajednici povjereno svetište u Tabghi. Redovnici i osmero dragovoljaca – gotovo svi 20-godišnjaci – odmah su počeli gasiti vatru, a nakon 20 minuta stigli su i vatrogasci. Dvije su osobe, jedan 80-godišnji redovnik i jedna 20-godišnja dragovoljka, odvezeni u bolnicu, zbog sumnje na trovanje dimom – istaknuo je benediktinac. Napominjući potom da je materijalna šteta vrlo velika, dodao je da je, osim toga, na jednom zidu samostana ostavljen protukršćanski natpis.

Zahvaljujući Bogu, redovnik je rekao da sama crkva nije oštećena, ali je potpuno uništen prostor ispred crkve. Na ulazu crkve se, naime, nalazilo predvorje poput onih u vrlo starim crkvama i bazilikama. Taj je prostor potpuno izgorio – objasnio je pater Nicodemo te izrazio uvjerenje da je požar podmetnut. Nije to prvi takav napad – dodao je – Prošle godine, posljednjega dana Papina pohoda Jeruzalemu, podmetnut je požar u našoj crkvi Usnuća Marijina u tom gradu; stoga je ovo drugi podmetnuti požar na našem vlasništvu. Svakodnevno smo podvrgnuti atentatima i napadima, pljuju na nas, napadaju nas riječima, pišu po zidovima… – kazao je – Ali ovo je nešto novo, vrhunac nasilja nad kršćanima.

Teško je objasniti što se događa, to bi valjalo upitati policiju – rekao je pater Nicodemo – Naša je zadaća biti ovdje i moliti, biti na usluzi hodočasnicima. Mogu pretpostaviti da u izraelskom društvu postoje fundamentalističke skupine koje se bore protiv demokracije, protiv vjerske slobode i protiv ljudskoga dostojanstva. Međutim, dok s jedne strane imamo to nevjerojatno nasilje, s druge je pak strane velika solidarnost – primijetio je benediktinac te kazao da su nakon atentata na mjesto došli brojni Židovi, muslimani, kršćani i druzi… Možemo stoga reći da postoji građansko društvo koje osuđuje takvo ponašanje i nasilje nad svetim mjestima – rekao je pater Nicodemo.

Radio Vatikan|Bitno.net