Tijelo oca Joséa Guadalupea Rivasa Saldañe (57), s vidljivim znakovima nasilja, pronađeno je na rubu Tecatea, grada koji se nalazi na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama u meksičkoj državi Baja California. Osumnjičenih za ubojstvo nema.

Otac José Guadalupe Rivas Saldaña posljednji je put viđen živ 15. svibnja. Prijavljen je kao nestao, a glavni državni odvjetnik započeo je istragu.

Saldaña je bio župnik Župe sv. Jude Tadeja u Tecateu, pedesetak kilometara istočno od Tijuane, upravljao je kućom za prihvat migranata posvećenoj Gospi Gvadalupskoj i bio je savjetnik mjesnog pokreta karizmatske obnove.

Prema lokalnom tisku, tijelo svećenika s višestrukim ozljedama pronađeno je ranije ovog tjedna na periferiji Tecate, zajedno s tijelom još jednog nepoznatog muškarca pretučenog do neprepoznatljivosti.

Otac Rivas Saldaña rođen je 10. prosinca 1964. u Torreónu i bio je četvrto od desetero djece u obitelji. Za svećenika je zaređen 29. listopada 1994. U nadbiskupiji Tijuana obavljao je svećeničku službu više od 25 godina.

AnimalPolitico.com izvijestio je da je “Baja California jedna od država s najvećom razinom nasilja u zemlji. Prema podacima Sustava nacionalne sigurnosti tijekom prva tri mjeseca ove godine ondje su zabilježena 593 ubojstva prvog stupnja“.

Osim toga, procjenjuje se da su prve tri i pol godine sadašnje administracije predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora bile najnasilnije zabilježeno razdoblje u povijesti Meksika, s više od 120.000 ubojstava.

U listopadu 2018. ubijen je još jedan svećenik nadbiskupije Tijuana. Tijelo oca Ímara Artura Orte, koji je bio župnik Župe St. Louis u Tijuani, pronađeno je u napuštenom automobilu s nekoliko rana od metaka.