Talijanski katolički svećenik otac Pierluigi Maccali je oslobođen. Ovog misionara džihadisti su oteli prije dvije godine na sjeveru Nigera, javlja CNA.

Ured predsjednika države Mali, koja se nalazi u zapadnoj Africi, objavio je 8. listopada da se misionar nalazi na slobodi. On je četvrti zatvorenik u nizu koji je ovoga tjedna pušten na slobodu od strane boraca za koje se vjeruje da su povezani s Al-Kaidom.

Vijest je potvrdio i talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio. „Dobre vijesti: otac Pierluigi Maccali i Nicola Chiacchio napokon su slobodni i dobro su“, napisao je na Twitteru te zahvalio na pomoći talijanskim sigurnosnim službama.

Otac Maccalli došao je u Afriku iz talijanske Biskupije Crema. Nekoliko je godina misijski služio u Obali Bjelokosti, a za vrijeme otmice bio je na službi u Nigeru u Župi Bomoanga u sklopu Biskupije Niamey. U svojem je djelovanju spajao evangelizaciju i pomoć ljudima kroz razne škole, ambulante, ali i obuku mladih poljoprivrednika.

U travnju ove godine pojavila se snimka koja je dokazala da je svećenik još uvijek živ. Vjeruje se da je oslobođen na sjeveru Malija.

Misionar Maccali u rodnu bi se zemlju trebao vratiti danas u poslijepodnevnim satima.