Talijanski misionar otac Pierluigi Maccalli je u noći između 17. i 18. rujna otet na području Nigera, gdje su aktivne brojne ekstremističke grupe, donosi Vatican News. Otmica, koju su vjerojatno počinili džihadisti, dogodila se tijekom noći na jugu zemlje, u blizini granice s Burkinom Faso.

Glasnogovornik tamošnje vlade Zakaria Abdourahmane izjavio je kako je ovo druga otmica jednog europskog državljanina ove godine. Otac Maccalli došao je u Afriku iz talijanske Biskupije Crema. Nekoliko je godina misijski služio u Obali Bjelokosti, a sada je na službi u Nigeru u župi Bomoanga u sklopu Biskupije Niamey. U svojem je djelovanju spajao evangelizaciju i pomoć ljudima kroz razne škole, ambulante, ali i obuku mladih poljoprivrednika.

Svjedok tvrdi kako su otmičari upali u svećenikov stan. Najprije su otuđili nekoliko predmeta, uključujući i njegov automobil, a zatim su oteli svećenika. Djelatnici talijanskog Ministarstva vanjskih poslova su u kontaktu sa svećenikovom obitelji, koja se okupila u molitvi za njegov povratak, i uspostavili su kontakt s nigerijskim vlastima. Od njih zahtijevaju da im razrješenje ove situacije postane apsolutni prioritet te da izbjegavaju sve inicijative koje bi misionara mogle dovesti u dodatnu opasnost.

Inače, ovaj misionar je u Nigeru djelovao na izoliranom i napuštenom području, bez prometnica i ostale infrastrukture. Tamošnji stanovnici su živjeli u iznimno siromašnim uvjetima: bez vode, zdravstvenih i obrazovnih ustanova. Talijanski misionar je bio izrazito aktivan u zaštiti ljudskog dostojanstva, pa se tako zalagao protiv tradicionalne prakse ženskog obrezivanja. Lokalno stanovništvo smatra kako bi upravo to mogao biti motiv otmice.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net