Zahvaljujući 230 tisuća dolara, koliko iznosi dio prikupljene svote od prošlogodišnjom prodaje bijelog Lamborghinija, papa Franjo će pomoći financirati dva nova projekta organizacije „Crkva u potrebi“ na području doline Ninive, donosi Aleteia. Naime, papa Franjo je u studenom prošle godine od uprave poznatog brenda luksuznih vozila Lamborghini (u vlasništvu njemačkog Volkswagena) primio Lamborghini Huracan koji je automagazin Top Gear 2014. nazvao “superautom godine”. ‘Papin Lamborghini’ je na aukciji, koju je 12. svibnja 2018. u Monte Carlu organizirala kuća Sotheby’s, dostigao cijenu od gotovo milijun dolara (970 000$, tj. 809 000€).

Papina donacija će pomoći kršćanskim obiteljima u Iraku i drugim manjinama koje su se vratile u svoje domove na području u dolini Ninive. Njome će se obnoviti dva kompleksa, koja pripadaju Sirijskoj katoličkoj Crkvi, a koja su oštećena za nedavnog vrijeme rata. Oba kompleksa se nalaze u mjestu Bashiqa. Ovo mjesto je udaljeno 30-tak kilometra od Mosula i teško je stradalo za vrijeme ratnih aktivnosti, ali u njega su se u velikom broju vratili irački kršćani. U Bashiqi je do sada obnovljeno 405 od 580 kuća, a vratilo se 1585 ljudi.

Donacija će pomoći i drugim manjinama u selu jer će njome biti obnovljen višenamjenski centar u kojem se organiziraju vjerske službe i vjenčanja za različite vjerske zajednice. Ovo će biti najveći takav centar na području doline Ninive, a moći će primiti 30 tisuća ljudi različitih vjerskih i etničkih skupina. Drugi dio novca iskoristit će se za obnovu dječjeg vrtića Naše Gospe.

U posljednje dvije godine, odnosno od oslobođenja doline Ninive, broj kršćanskih povratnika premašio je očekivane brojke. Od prošlogodišnjeg siječnja na ovo područje se vratilo više od 9 tisuća ljudi, odnosno 46 posto prijašnjih stanovnika. U dolini Ninive je prije invazije ISIS-a živjelo oko 20 tisuća ljudi. Do sada je sagrađeno ili obnovljeno više od 40 posto kuća.

Inače, ovo nije prvi Papin poklon dolini Ninive. Naime, još 2016. godine papa Franjo je darovao 115 tisuća dolara za obnovu Klinike svetog Josipa u Erbilu, u kojoj se pruža besplatna medicinska skrb. Papina donacija šalju snažnu poruku i predstavlja poziv na miran suživot različitih religija kojima je islamistički fundamentalizam nanio veliku štetu, posebice na području  međureligijskih odnosa.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net