‘Papin Lamborghini’, tj. Lamborghini Huracan, luksuzni “brzanac” kojeg je Svetom Ocu darovala uprava poznatog brenda, dostigao je cijenu od gotovo milijun dolara (970 000$, tj. 809 000€) na aukciji koju je 12. svibnja u Monte Carlu organizirala kuća Sotheby’s.

Premda je početna cijena modela oko 185 000€, očekivalo se da će “vatikanska verzija”, na koju se potpisao papa Franjo, dosegnuti cijenu između 250 i 370 tisuća eura no ta je brojka višestruko premašena.

Novci dobiveni prodajom automobila, koji je Svetom Ocu darovan nakon opće audijencije u studenom prošle godine, namijenjen je za nekoliko humanitarnih organizacija.

Najveći dio ukupnog iznosa, čak 70% otići će za obnovu kuća i crkvi na području Ninivske doline, dijelu Iraka u kojem je prije napada ISIS-a živio velik broj kršćana.

Ostalih 30% jednakomjerno će se rasporediti trima humanitarnim organizacijama. Tako će 10% od iznosa dobiti “Amici per il Centrafrica”, talijanska neprofitna organizacija koja pomaže djeci Srednjoafričke Republike i okolnih zemalja. Švicarskoj organizaciji “Groupe International Chirurgiens Amis de la Main”, koja želi pospješiti kirurško liječenje udova, donirat će se isti iznos, kao i Zajednici pape Ivana XXIII. koja diljem svijeta upravlja dnevnim centrima i obiteljskim domovima za osobe u potrebi.

Tino Krvavica | Bitno.net