Savezna američka država Washington nedavno je izglasala zakon koji na snagu stupa iduće godine, a prema kojem će se tijelo preminule osobe moći pomiješati s materijalima poput drveća i slame kako bi od njega nastao biljni kompost.

Uz navedeni, od 2020. će biti legalan i proces alkalne hidrolize u kojem se tijelo razgrađuje korištenjem posebnih kemikalija.

“Postoje neki ekološki prihvatljiviji i sigurniji načini zbrinjavanja ljudskih ostataka”, osim sahrane i kremiranja, rekao je washingtonski senator Jamie Pedersen, prije nego što je zakon usvojen.

Nazvao je kompostiranje i alkalnu hidrolizu “prekrasnim mogućnostima” koje bi mogle svijetu pokazati “bolji način nošenja s univerzalnim ljudskim iskustvom” smrti.

Peter Nobes, predsjednik udruge Katolička groblja, koja je pod Washingtonskom nadbiskupijom, istaknuo je da iako ove alternative mogu biti ‘ekološki prihvatljivije’, ne pružaju ljudskom tijelu dostojanstvo koje ono zaslužuje.

“Mi ne ‘zbrinjavamo’ ljudske ostatke”, rekao je. “Mi brinemo za njih s velikim poštovanjem i u iščekivanju uskrsnuća.”

Dodao je da iako može zvučati ‘romantično’ iskoristiti ‘ljudski kompost’ da se u njega posadi drvo u znak sjećanja na člana obitelj, katolici moraju znati da je takvo što protivno crkvenom nauku.

“To je u skladu s crkvenim naukom da se kremirani ostaci ne rasipaju”, rekao je. “Kremirani ostaci su tijelo u drugome obliku, i pozvani smo ih držati zajedno te ih položiti na prikladno mjesto. Mi ne rasipamo ostatke niti ih dijelimo između članova obitelji.”

I katolički biskupi u Washingtonu su se oglasili o novom zakonu te u izjavi podsjetili da se prema tijelima preminulih dragih osoba treba odnositi s poštovanjem.

“U znak sjećanja na smrt, pokop i uskrsnuće Gospodina Isusa Krista, misterij koji osvjetlava kršćansko značenje smrti, pokop je najprikladniji način za razmatranje vjere i nade u uskrsnuće tijela”, napisali su.

Iako Crkva dopušta kremaciju, biskupi su podsjetili da smo se prema pepelu dužni odnositi s istim poštovanjem kao prema tijelu te ga čuvati na posvećenom mjestu.

Novouvedeni zakon “nije osigurao da se nove tehnologije upotrijebe s dovoljno poštovanja prema ljudskome tijelu”, zaključili su biskupi.

Detaljnije o crkvenom stavu o ukapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju kremiranja možete pročitati OVDJE.

Ivo Džeba | Bitno.net