Posljednju put relikvija je bila izložena 2010. godine, a priliku za novi posjet Platnu vjernici će imati od 19. travnja do 24. lipnja, ali samo uz prethodnu besplatnu rezervaciju putem stranice www.sindone.org. Torinska nadbiskupija očekuje veliki broj hodočasnika, zbog čega je okupila oko 4500 volontera koji će biti na usluzi posjetiteljima.

O Torinskom platnu, odnosno pogrebnom pokrovu u koji je Isus Krist zamotan nakon što je skinut s križa i položen u grobnicu, više možete doznati u izvanrednoj knjizi “Svjedoci otajstva” Grzegorza Górnyja i Janusza Rosikońa, a zanimljive detalje iz spomenute knjige pronaći ćete NA LINKU.

Relikvija na kojoj je otisnut lik muškarca, pri čemu znanstvenici još nisu objasnili kako je do toga došlo, vjerojatno je najistraživaniji predmet na svijetu, koji ne prestaje začuđivati znanost i javnost.

„Najvećim misterijem Platna ostao je način na koji se lik muškarca pojavio na njemu. Unatoč nizu detaljnih istraživanja mehanizam nastanka te slike ostao je za suvremenu znanost zagonetkom. Moguće objašnjenje koje je najuvjerljivije, po mišljenju znanstvenika, jest da je otisak nastao iz emanacije nekog oblika energije. Iako je rađeno puno takvih testova nikome nije uspjelo stvoriti kopiju Platna sa svim njegovim karakteristikama. Suvremena znanost naprosto ne raspolaže tehnološkim sredstvima koje bi mogle stvoriti reprodukciju tog izvanrednog i jedinstvenog predmeta… Po mišljenju znanstvenika, sličan efekt može se ostvariti samo ultravioletnim laserom. Znanstvenici su, dakle, priznali da su suočeni s prizorom kojeg se može opisati kao acheiropoietos, ‘neučinjen ljudskom rukom’ “, napisao je poljski publicist Grzegorz Gorny.

O ovoj izvanrednoj relikviji progovorio je i papa Franjo u video poruci upućenoj u prigodi izvanrednoga izlaganja Torinskoga platna.

– Putem svetoga Torinskog platna do nas dolazi jedina i posljednja Božja Riječ: Ljubav koja je postala čovjekom, utjelovljena u našoj povijesti, ljubav koja je na sebe preuzela svo zlo svijeta kako bi nas oslobodila njegove vlasti – rekao je Papa.

Tijekom 20. stoljeća Torinsko je platno bilo izloženo javnosti svega pet puta. U Jubilejskoj 2000. godini vidjelo ga je preko milijun ljudi, a tijekom posljednjeg izlaganja Platna 2010. godine pred njim je molio i papa Benedikt XVI. Svoj posjet Torinu najavio je i papa Franjo, koji će 21. lipnja moliti pred ovom najpoznatijom relikvijom na svijetu.

M.V.|Bitno.net