U izmučenom licu Torinskoga platna vidimo trpljenje najslabijih, i uranjamo u tišinu ljubavi – istaknuo je papa Franjo u video poruci upućenoj u prigodi izvanrednoga izlaganja Torinskoga platna, u subotu, 30. ožujka, koje je Talijanska televizija prenosila u cijeli svijet, a održanoga u okviru Godine vjere koju je odredio Benedikt Šesnaesti. Papa je Franjo u poruci, među ostalim, zahvalio Bogu za sredstva za komuniciranje koji danas pružaju tu mogućnost štovanja.
„Svevišnji i slavni Bože, prosvijetli tamu mojega srca“ – promatrajući u platnu Čovjeka, Papa je ponovio molitvu Franje Asiškoga pred križem. I odmah potom istaknuo da promatranje pred Torinskim platnom postaje štovanje, jer je to „pogled molitve“. Štoviše, – dodao je Sveti Otac – riječ je o tomu da se „prepustimo gledanju“. To Lice ima zatvorene oči – primijetio je Papa – lice je to preminule osobe; ipak, ono nas otajstveno gleda, i u tišini nam govori. Kako je to moguće? Ta slika, utisnuta u platno – koja je njegov odraz – govori našem srcu i potiče nas da se uspnemo na Kalvariju, kako bismo vidjeli drvo Križa, i uronili u rječitu tišinu ljubavi – istaknuo je Sveti Otac.
Dopustimo stoga da dospije do nas taj pogled, koji ne traži naše oči nego naše srce – potaknuo je Papa te dodao – putem svetoga Torinskog platna do nas dolazi jedina i posljednja Božja Riječ: Ljubav koja je postala čovjekom, utjelovljena u našoj povijesti, ljubav koja je na sebe preuzela svo zlo svijeta kako bi nas oslobodila njegove vlasti. To izmučeno Lice sliči brojnim licima muškaraca i ženâ, ranjenih životom koji ne poštuje njihovo dostojanstvo, te ratovima i nasiljem koji pogađaju najslabije. A ipak, Lice s Torinskoga platna prenosi veliki mir; to izmučeno Tijelo izražava najviše veličanstvo. To Lice, kao da prosijava umjerenu, ali moćnu snagu; kao da nam govori: imaj pouzdanja, ne gubi nadu; snaga Božje ljubavi, snaga Uskrsloga sve pobjeđuje – istaknuo je Sveti Otac.
Osvrnuvši se u razgovoru za našu radijsku postaju na to drugo televizijsko izlaganje Platna, nakon onoga 1973. godine, i na njegovo značenje, torinski je nadbiskup msgr. Cesare Nosiglia istaknuo da je Torinsko platno poruka velike nade. U svijetu koji širi privlačne poruke, ali koje su poticaji na bijeg i neobvezivanje, Torinsko platno, naprotiv, podsjeća na ljubav koja se dariva, koja se doista daje za žrtvu – napomenuo je nadbiskup te dodao da je stoga, osim sudjelovanja u trpljenju drugih, potrebno i trpjeti zajedno s njima, biti siromašni uz siromahe, odnosno u pravom smislu potpuno podijeliti teško stanje te naše braće.
Spomenuvši se potom prekrasne tišine na Trgu svetoga Petra, nakon izbora pape Franje, kada je molio da ga kroz tihu molitvu vjernici blagoslove, nadbiskup je Nosiglia napomenuo da Torinsko platno izražava tu tišinu, tišinu Kristova Groba koja, međutim, nije prazna tišina, nego puna blagoslova, iščekivanja, nade za sve ljude, a posebno za one koji trpe, ali i za one koji na sebe preuzimaju trpljenje svoje braće.

rv/bitno.net