Britanski mediji javljaju kako je Donji dom britanskog parlamenta jednoglasno izglasao (278 glasova za – 0 glasova protiv) kako su zločini ISIL-a nad kršćanima, Jazidima i ostalim skupinama na Bliskom istoku – genocid.

Oko inicijative su se složile sve velike parlamentarne stranke, uključujući i zastupnike Konzervativne stranke, unatoč činjenici da su ministri i ostali dužnosnici britanske vlade pod vodstvom premijera i predsjednika te iste Konzervativne stranke, bojkotirali glasovanje.

Britanska vlada do sada je odbijala priznati genocid ISIL-a nad kršćanima, Jazidima i ostalim bliskoistočnim vjerskim i nacionalnim skupinama, smatrajući da je genocid “pravni termin” o kojem trebaju odlučivati sudovi. Parlamentarni zastupnici nadaju se pak kako će ovim glasanjem prisiliti Vladu da slučaj stavi pred Vijeće sigurnosti UN-a i Međunarodni sud pravde u Haagu, kako bi članovi ISIL-a odgovarali za svoje zločine.

Kako prenosi Catholic Herald, u svom govoru pred parlamentom, članica Konzervativne stranke Fiona Bruce, opisala je razmjere terorističkih zločina na Bliskom istoku. Osvrnula se pritom i na svjedočenje mladih jazidskih žena, osobito ono 15-godišnje djevojke pred kojom su ubili oca i brata i koja je ispričala kako je “svaka curica iz njene zajednice starija od 8 godina, uključujući i nju, bila zatvorena i silovana”.

“Ispričala je kako je svjedočila zlostavljanju svojih prijatelja i devetogodišnje djevojčice koju je silovalo toliko muškaraca da je umrla. Krhka tijela mnogih mladih djevojaka postala su nesposobna za trudnoću, dok su druge premlade zatrudnjele”, nadodala je Bruce.

Lord Alton, član Gornjeg doma britanskog parlamenta, poznatog pod nazivom Dom lordova, koji se već nekoliko godina bori za donošenje odluke o genocidu, izjavio je da ako ISIL-ovi zločini ne zadovoljavaju uvjete propisane Konvencijom o genocidu iz 1948., onda ih nijedan zločin ne može zadovoljiti.

Podsjećamo, američki državni tajnik John Kerry nedavno je izjavio kako je “Daesh (ISIL) genocidan po samoopredjeljenju, ideologiji i djelovanju – u onome što govori što vjeruje i što čini”.

Zajednička akcija SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva mogla bi staviti dovoljan pritisak na Vijeće sigurnosti UN-a da se napokon konkretno pomogne ugroženim kršćanima, Jazidima i ostalim skupinama koje trpe pod čizmom Islamske države.

Tino Krvavica | Bitno.net