Američki državni tajnik John Kerry napravio je dugoočekivani potez koji bi mogao dovesti do povoljnijeg položaja kršćana, ali i svih drugih stanovnika na Bliskom istoku, nakon što je izjavio kako bi ISIL-ovi zločini trebali biti proglašeni genocidom.

Kako javlja Catholic Herald, Kerry je izdao priopćenje u kojem stoji: “Prema mojoj prosudbi, Daesh (ISIL) je odgovoran za genocid nad skupinama u područjima pod svojom kontrolom, što uključuje Jezide, kršćane i šijite.”

Spomenuto priopćenje predstavlja mogući zaokret u američkoj vanjskoj politici prema Islamskoj državi s obzirom da se u slučaju službenog proglašenja genocida očekuje i veće sudjelovanje američkih vojnih snaga u smirivanju situacije.

“Daesh je genocidan po samoopredjeljenju, ideologiji i djelovanju – u onome što govori što vjeruje i što čini”, riječi su iza kojih bi ovoga puta mogla slijediti i konkretna djela.

Tajnik John Kerry istaknuo je kako se ISIL-ovi zločini, poput zarobljavanja Jezida na planini Sinjar i ubijanja kršćana u Mosulu, definitivno mogu okarakterizirati kao genocid prema međunarodnom pravu.

“Imenovanje ovih zločina je važno, ali ono što je najvažnije jest zaustaviti ih”, zaključio je Kerry čime se pojavila nada kako će SAD otvoriti svoje granice onima koji bježe od genocida te da će se vođe ISIL-a naći pred licem pravde. U tom slučaju SAD bi mogle pritisnuti UN da donese rezoluciju o genocidu.

Dan Hitchens iz Catholic Heralda primjećuje kako bi ovaj vanjskopolitički obrat mogao potaknuti i vladu Velike Britanije, pod vodstvom konzervativnog premijera Davida Camerona, da donese sličnu deklaraciju. Naime Cameronova vlada trenutačno se opire korištenju riječi “genocid” premda priznaje da su ISIL-ovi zločini iznimni.

Tino Krvavica | Bitno.net