MPO

Žena ste i želite dijete, ali ne i muža? Nema problema! Svoju ćete želju, živite li u Velikoj Britaniji, uskoro moći ostvariti brzo, povoljno i prema vlastitim kriterijima! Naime, odlukom britanske vlade  u Birminghamu se u listopadu otvara prva javna Nacionalna banka sperme, financirana sa oko 200.000 funta poreznih obveznika, a u kojoj će za samo 300 funta putem online kataloga biti moguće odabrati željenog donora sperme i to prema vlastitim preferencijama.

Osnivanje i upravljanje banke povjereno je udruzi National Gamete Donation Trust (NGDT) čija je glavna zadaća pronaći najmanje tisuću muškaraca voljnih donirati spermu, te zatim izraditi njihove anonimne profile koji će sadržavati podatke kao što su dob, rasa, boja očiju, visina, stupanj obrazovanja, vjera i sl. kako bi žene ili lezbijski parovi mogli odabrati „onog pravog“.

– Ljudi žele usluge donacije u Velikoj Britaniji, ali ne mogu ih ostvariti jer nema dovoljno sperme… Sve je više zahtjeva istospolnih parova i žena bez muškaraca. Postalo je prihvatljivo reći:“Još nemam dečka, ne želim ga ni čekati i želim dijete.“ Cilj je prikupiti dovoljno sperme kako bi ženama bez muškaraca i istospolnim parovima omogućili ovu uslugu – izjavila je izvršna direktorica NGDT-a Laura Witjens.

Iako će usluge banke biti dostupne i heteroseksualnim parovima, britanski Odjel za zdravlje (Department of Health) prvenstveno je htio izići u susret ženama koje žele imati dijete, ali – uvjetno rečeno –  bez muškarca. Prema podatcima britanske  službe za ljudsku oplodnju i embriologiju za 2011. godinu, od 4101 izvršene inseminacije, 1271 su  zatražili lezbijski parovi, a što je 23% više u odnosu na prethodnu godinu.

Na kritike da će djeca zbog nedostatka oca trpjeti različite posljedice, Witjens je odgovorila kako je iz Zakona o ljudskoj oplodnji i embriologiji izbačena odrednica “potrebe za ocem”, te kako “nema dokaza da su djeca koja imaju oca bolja od one koja ga nemaju”.

Prema riječima mnogih kritičara, riječ je o „opasnom društvenom eksperimentu“ čiji bi rezultat mogao biti sve veći broj „dizajnerskih obitelji“ bez oca.

Bivši član Britanskog etičkog povjerenstva i anglikanski biskup Michael Nazir-Ali oštro je kritizirao odluke koje „otvaraju niz ozbiljnih pitanja o budućnosti djece i ulozi muškarca u obitelji“.

„Prvenstveno treba razmišljati o  podizanju, dobrobiti i odgoju djeteta. Nije dovoljno ‘htjeti dijete’ sa određenim karakteristikama“, piše za Daily Mail biskup Nazir-Ali, te se pita što će biti s djetetom ukoliko ne bude odgovaralo „dizajnerskim“ kriterijima.

„Istraživanja govore kako se dijete prema ocu odnosi drugačije nego prema majci, što je vrlo bitno u razvoju osobnosti. Dječaci trebaju blizinu oca kako bi razvili osjećaj sigurnosti i svoj identitet, uključujući prikladne obrasce muškog ponašanja. Posljedice „gladi za očevima“ vidljive su u našim odgojnim rezultatima i na našim ulicama u obliku delinkvencije“, pojašnjava biskup, dodajući kako je nužno razlikovati herojske primjere samohranih roditelja koji zaslužuju svaku vrstu društvene potpore i podrške od rađanje „dizajnerske djece“ koja možda nikada neće upoznati svojeg biološkog oca.

„Jedno je kad dijete ostane bez majke ili oca zbog tragedije, a drugo je donijeti na svijet dijete koje neće imati oca. Najvažnije su potrebe djeteta koje moraju biti na prvome mjestu“, naglasio je anglikanski biskup.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net