Dana 28. siječnja u katedrali svetoga Stjepana u Beču Hildegard Burjan proglašena je blaženom.

Burjan

Novoproglašena blaženica rođena je godina 1883. u Njemačkoj. Podrijetlom je židovka a obratila se na katoličanstvo. Kad se udala preselila se u Beč, gdje je nedugo potom ušla u austrijski parlament. U političkom životu živjela je kao prava kršćanka koja nosi Radosnu Vijest. Godine 1912. osniva udrugu za pomoć najpotrebnijim beskućnicima i pomoć obiteljima te se bori protiv rada maloljetnika. Godine 1919. utemeljuje sestre milosrdnog djelovanja. Hildegard je dokazala da se i u politici može postići svetost – izjavio je kardinal Christoph Schönborn.
Hildegard bijaše žena duboke vjere i iznimno vjerna kršćanka. Ona dakle, svjedoči evanđelje svojim djelima. Danas se mnogo govori o “novoj evangelizaciji”. Mnogi se pitaju: koja je stvar ispravna? Vjerujem da beatifikacija Hildegard Burjan dolazi u pravom trenutku. Ona je kršćanka koja ne uvjerava mnogim riječima, nego djeluje. Za rad nam ne pomaže samo teorija nego riječi i djela zajedno. Što u današnje vrijeme znači biti učenik Isusov. Dovoljno je pogledati novu blaženicu Hildegardu Burjan te njezino djelovanje u parlamentu i izvan parlamenta i uvjeriti se u to što znači biti kršćanin! – zaključio je kard. Schönborn.
U ponedjeljak su moći nove blaženice koje su se čuvale u crkvi servita u Beču prenesene u kapelu nove blaženice u kuću maticu sestara koje je osnovala. Svečanu je procesiju predvodio bečki nadbiskup. (rv/bitno.net)