Longinus

«Čudesni su putevi Gospodnji». Svjedoči to i činjenica kako je nedavno jedan vojnik mirovnih snaga UN-a postao benediktinski monah.

Do jučer civilnim imenom Frank, a danas redovničkim imenom brat Longinus Beha, volio je tehniku i imao je želju postati pilot u vojsci. Rodio se u jednom selu u Schwarzwaldu u Njemačkoj 1980. godine. Kada je imao dvanaest godina roditelji su mu se rastali. Odrastao je na selu kao seosko dijete. Završio je školu za električara. Religija i vjera nisu mu bile uopće važne teme. Prijavio se u dobrovoljne mirovne snage UN-a, te nakon vojne obuke u Givetu na francuskoj-belgijskog granici, u listopadu 2002. godine poslan je u Makedoniju u Tetovo. Frank je već tada volio i tražio zajedništvo. S poslušnosti i zapovijedima nije imao problema. U to vrijeme postavlja si pitanja zašto netko postaje vojnik, učitelj, novinar, … Shvaća da se tu radi i o životnim planovima za svakoga od nas osobno. Jedan od vrućih i sparnih ljetnih dana 2003. bit će odlučujuć za Franka. Trebao je s punom vojnom opremom i prtljagom prijeći 30 kilometara i to za tri sata, radilo se o vojnom športskom natjecanju. Na pola puta, već izmoren od vrućine, ljetne žege i sunca, kao iz vedra neba dolazi mu misao u glavu, da će, ako uopće uspije prijeći ovih 30 kilometara za manje od dva sata, otići u samostan. To je danas ostvareno,

LonginusFrank je ostvario svoj cilj. Od sutra već monah, tako baš lako ne ide. Trebalo je još biti u mirovnim snagama, jer je imao ugovor potpisan na pet godina na koji se obvezao. A tu su i uobičajene sumnje i nutarnja propitivanja. Po povratku iz Makedonije, u proljeće 2003. odlazi u benediktinsku opatiju sv. Martina u Beuronu u Njemačkoj na tjedan dana duhovnih vježbi. Tada 23-godišnji Frank živi s benediktincima, obdržava vrijeme šutnje, molitve te svakodnevnih duhovnih razgovora. O stupanju u samostan kao benediktinac još ne razmišlja, ali dublje i intenzivnije razmišlja o svojoj vjeri, te s vremenom postaje čvršći u vjeri. U listopadu 2004. šalju ga u Afganistan. Kroz šest mjeseci preko e-maila ostaje u kontaktu sa svojim vojnim kapelanom u Njemačkoj, te njegova odluka da ode u samostan i vjera sazrijevaju. U studenom 2005. za njega se otvaraju samostanska vrata. Novicijat je započeo i redovnički habit obukao 26. svibnja 2006. godine kada je svoje civilno ime Frank zamijenio novim redovničkim imenom Longinus. Danas brat Longinus s vječnim zavjetima živi u benediktinskoj opatiji sv. Martina u Beuronu u Njemačkoj u samostanu s oko 60 monaha. Za njega dan započinje ustajanjem u pola pet sati ujutro, te prvom jutarnjom molitvom u pet sati. Nedavno je izašla i njegova knjiga pod naslovom «Od sutra monah, jedan afganistanski vojnik odlazi u samostan».

Francisko Pavljuk | Bitno.net