Narko

Narko-rat koji bjesni između naoružanih kriminalaca i policije samo u prvih 18 dana ovog mjeseca odnio je živote više od desetak civila, izjavio je Giron 25. kolovoza. Kako je biskup rekao njemačkoj katoličkoj novinskoj agenciji KNA u Bogoti, ratnim sukobima osobito su pogođeni pripadnici tamošnjih Indiosa.

Mnogi od njih su žrtve protupješačkih mina. Više od 250.000 ljudi koji žive na istoku Kolumbije trpi posljedice sabotaža i uništavanja infrastruktura. Napadi na elektrane prije dva tjedna prekinuli su brojnom stanovništvu opskrbu strujom.

Biskup Giron pozvao je za sukobe odgovornu ljevičarsku gerilsku organizaciju FARC i desničarske paravojne postrojbe na poštovanje ljudskih prava. Ubilačke borbe za prevlast u unosnoj trgovini drogom pogađaju upravo najsiromašnije. Vlada predsjednika Juan Manuela Santosa Calderona pozvala je biskupa Girona na izradu prijedloga kako bi se mogla provesti razvojna politika u tom području, čime bi se ljudima dala nova perspektiva i kako bi se iskorijenila proizvodnja droge.

Već godinama narko-sukobi između oružanih skupina paraliziraju napredak u Tumacu. Kolumbijska vlada odbija pregovore s ilegalnim skupinama i oslanja se na vojno rješenje sukoba. (ika/bitno.net)