Prva međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II. krenula je 1. svibnja iz Rijeke, kao jednog od sedam gradova i marijanskih svetišta koje je u svojim pohodima u republikama Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini posjetio sv. Ivan Pavao II. U subotu 3. svibnja biciklisti su nakon 3 sata vožnje uspješno stigli do cilja biciklijade, Banje Luke, mjesta 101. pastoralnog putovanja sv. pape Ivana Pavla II. Tamo ih je osobno dočekao banjolučki biskup Franjo Komarica koji je s njima vozio bicikl do samostana Petrićevac te se provezao kroz centar grada do Majdana gdje su biciklisti ručali.

– Ovaj čin je upriličen u povodu velikog događaja, koji su prije nekoliko dana imali u Rimu, službenog potvrđivanja svetim pape Ivana Pavla II., i kojeg smo i mi i prije smatrali velikim i pred Bogom i pred ljudima – kazao je Komarica.

Biskup je pozdravio potez biciklista, njihovu žrtvu, trud i ljubav prema onima vrednotama koje je papa Ivan Pavao zastupao, ističući da zaslužuju svako divljenje.

– Sportaši inače u mnogo čemu prednjače u jednom plemenitom stavu i prema životu, zajedništvu i druženjima i nekim vrijednostima koje su danas popularne kao samoodricanje, kao žrtva i ljubav prema Božjoj prirodi koja nam je data na čuvanje i prema drugim ljudima koje žele susretati i prenositi nam svoje poruke, a to je mirotvorstvo i istinsko čovjekoljublje – istaknuo je biskup Komarica.

Biciklijada pod nazivom „Marija Zvijezda – Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II.” organizirana je u povodu kanonizacije pape Ivana Pavla II. Projekt su osim biskupa Komarice podržali Međureligijsko vijeće BiH u Sarajevu, Vojni ordinarijat RH, Internacionalni Institut za promidžbu mira kroz turizam, Hrvatski biciklistički savez te Biciklistički savez Bosne i Hercegovine. Organizator biciklijade je udruga Kristov stol – misijska europska katolička inicijativa iz Zagreba.

IKA/Bitno.net