Časni sluga Božji Francois-Xavier Van Thuân vijetnamski je kardinal koji je po nalogu komunističkih vlasti, zbog svoje vjere, 13 godina proveo u zatvoru – od toga 9 u samici. Od zatvaranja 1975. godine, sve do izlaska iz zatvora, nije zanijekao svoju vjeru.

Potajno služeći svetu misu s tri kapi vina i jednom vode, posvećenih na dlanu, s jednostavnim drvenim križem obješenim oko vrata na komadu električne žice, kojega je sam izradio u zatvoru, strpljivo je prihvatio nepravednu kaznu. Kardinal Thuan nastavio je nositi taj križ i kada je postao kardinal.

Kada su ga njegovi zatvorski čuvali pitali hoće li ih, kada bude slobodan, ikada progoniti, i hoće li ih dati ubiti, odgovarao im je: ‘Naravno da neću, ja vas volim.“

Tijekom godina provedenih u zatvoru potajice je bilježio misli na komadiće papira i neopaženo ih uspio dostaviti kršćanskoj zajednici u Vijetnamu. Ti su snažni duhovni poticaji kružili među vijetnamskim katolicima hrabreći ih da ostanu postojani u vjeri i nadi te da ne klonu duhom. Zatvorske misli kardinala Van Thuana objavljene su i na hrvatskom jeziku u izdanju Verbuma, u  knjizi pod naslovom Put nade.

Kardinal Van Thuan: Pet Isusovih ‘mana’

– On je povijesni lik za Vijetnam, jer je biskup koji je postao mučenik nade. I simbol je vijetnamskomu narodu koji još ni danas ne uživa vjersku slobodu koju bi trebao imati – kazao je postulator dr. Waldery Hilgeman.

Godine 1988. pušten je iz zatvora, ali ostaje u kućnome pritvoru u nadbiskupiji Hanoi. Zabranjeno mu je vratiti se u sjedište njegove nadbiskupije. Tri godine kasnije vlasti su mu dopustile da posjeti Rim, no zabranile su mu povratak tako da je do kraja života ostao u Rimu gdje je obavljao mnoge dužnosti: postaje članom Međunarodne katoličke komisije za imigracije u Ženevi, podpredsjednikom Papinskoga vijeća Iustitia et pax, a 1994. godine predsjednikom toga vijeća. Nakon izlaska iz zatvora duhovnost Isusa napuštenoga na križu postala je simbol kardinalova djelovanja.

U korizmi 2000. godine, u osvit Trećega tisućljeća, predvodio je i duhovne vježbe za članove Rimske kurije.  Kada se na poziv pape Ivana Pavla II. i njegovu želju da baš on predvodi duhovne vježbe, kardinal iznenadio, te rekao: “Svetosti, ali ja sam bio u zatvoru, nisam teološki spreman. Što bih ja mogao reći?”, papa mu je spremno odgovorio: “Prenesite nam svoje svjedočanstvo“.

Važno je spomenuti i kako je kardinal Van Thuân, na treći liturgijski spomendan blaženoga Alojzija Stepinca, 10. veljače 2001. godine, u Hrvatskoj crkvi svetog Jeronima u Rimu predvodio svetu misu te u propovijedi istaknuo da je i kardinal Stepinac oprostio i nacistima i komunistima – kako je rekao, te dodao da je kardinalovu svetost priznao čak i Tito.

Nakon što je 2002. godine umro na glasu svetosti, pokrenut je postupak za njegovu beatifikaciju.

Neka nas herojski primjer ovog svetog čovjeka ohrabri u našim svakodnevnim patnjama i neka nas prati njegov zagovor!

A evo i deset životnih pravila sluge Božjega kardinala VanThuana koja svakome od nas mogu ukazati na ono bitno i jedino važno u našem vjerničkom životu:

1. Živjet ću sadašnji trenutak u punini.
2. Razlučivat ću između Boga i Božjih djela.
3. Čvrsto ću se držati jedne tajne: molitve.
4. Vidjet ću svoju jedinu snagu u Euharistiji.
5. Imat ću samo jednu mudrost: znanost križa.
6. Biti ću vjeran svom poslanju u Crkvi i za Crkvu kao svjedok Isusa Krista.
7. Tražit ću mir koji svijet ne može dati.
8. Pronosit ću revoluciju Duha Svetoga.
9. Govorit ću jednim jezikom i nositi jednu odoru: milosrdnu ljubav.
10. Imat ću jednu posebnu ljubav: Blaženu Djevicu Mariju.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net