Vijest o ozdravljenju od karcinoma jednog američkog mladića nakon što mu je papa Benedikt XVI. položio ruku na oboljelo mjesto, jučer i danas puni stranice mnogih svjetskih medija, i to nakon što je obitelj dala svjedočanstvo na nekoliko američkih televizijskih programa.

Jedan američki mladić, sad ima 19 godina i pohađa drugu godinu fakulteta, ozdravio je od tumora u grudnom košu zahvaljujući Benediktu XVI., koji ga je prošle godine tijekom audijencije u Rimu susreo, saslušao njegovu priču i položio ruku na grudni koš, gdje se nalazio limfom. U to su uvjereni Peter Srsich i njegova obitelj, koji su svoju izjavu dali na američkoj televiziji KUSA, u Denveru.

Peter je imao 17 godina kad su mu liječnici nakon rendgenskog snimanja dijagnosticirali tumor u prsima. “Obavio je rendgensko snimanje i nalaz je u grudnom košu otkrio tumor veličine bejzbolske loptice”, izjavila je mladićeva majka Laura Srsich. “Dijagnoza je potvrdila da se radilo o četvrtom stupnju Ne-Hodgkinova limfoma”.

Dok se Peter liječio u dječjoj bolnici „Colorado Children’s Hospital“, o njemu se brinula poznata zaklada “Make-a-Wish”, koja djeluje u pedesetak država svijeta i nastoji pružiti pomoć djeci i mladima koji se suočavaju s teškim životnim trenucima. Također im omogućava ostvarenje neke posebne želje.

Laura Srsich pripovijeda da kad je o tome pričala Peteru, nije bilo oklijevanja: “Prva stvar koju je Peter rekao bila je: ‘Želio bih poći u Rim i susresti Papu’”. To je bila relativno lako izvediva želja, te su se u svibnju prošle godine Peter, njegovi roditelji i mlađi brat našli na Trgu sv. Petra na općoj audijenciji pape Benedikta XVI. , te su imali priliku susresti se i razgovarati s njim. Petera se snažno dojmio taj razgovor.

“Kad sam se ustao kako bih s njim razgovarao, bio sam pogođen njegovom humanošću”, pripovijeda Peter. “Za mene je bilo iskustvo poniznosti vidjeti ga koliko je bio ponizan.”

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Papa je slušao dok mu je Peter pripovijedao o okolnostima svog putovanja i o svojoj bolesti. Mladić je potom poklonio papi Ratzingeru zelenu narukvicu na kojoj su bile upisane riječi: “U molitvi za Petera”. A Papa ga je blagoslovio.

Ali to nije bio običan blagoslov, kako smatraju Peter i njegova obitelj; jer, njegovi učinci bili su osobito djelotvorni. Evo što se dogodilo, prema riječima glavnog protagonista: “Onda me blagoslovio. Svoju je desnu ruku stavio baš na moj grudni koš, gdje se nalazio tumor. Nije mogao znati gdje je tumor smješten, ali svoju ruku je stavio upravo tamo.”

Prošla je godina dana; Peter je posve ozdravio od karcinoma, na drugoj je godini studija i nada se da će jednog dana biti zaređen za svećenika. U međuvremenu, Benedikt XVI. se povukao sa službe rimskog biskupa, tj. pape; i ta odluka, prema Peteru, pojačava dojam koji je imao na susretu. Peter smatra da je Benediktovo povlačenje gesta velike poniznosti, te da je Benedikt tim činom stavio Katoličku crkvu ispred samoga sebe i svojih osobnih potreba. “Uvijek ću ga se sjećati kao jednog od najponiznijih ljudi svijeta, a posebno zbog tog čina”, kaže Peter.

Sličan događaj, ozdravljenje od tumora, pripisuje se i Ivanu Pavlu II. U tom se slučaju radilo o jednom starcu, američkom židovu, koji je ozdravio od tumora na mozgu nakon što je prisustvovao „privatnoj“ misi Ivana Pavla II. i primio svetu pričest.

Izvor: MarcoTosatti | Vatican Insider

Prijevod: Verica Kraš Villa