“Odlično očuvane” tkanine i kožu stare gotovo 3000 godina pronašao je ovih dana tim izraelskih arheologa, javlja Religion News Service.

Pronađene tkanine iznimno su važne jer predstavljaju prvi otkriveni tekstil iz doba kraljeva Davida i Salomona, tj. iz 10. stoljeća prije Krista.

Kako je rekao Erez Ben-Yosef, voditelj arheološke skupine sa Sveučilišta u Tel Avivu, koja je predvodila istraživanje, radi se o “prvom materijalnom dokazu” onoga što su nosili nekadašnji stanovnici Svete Zemlje.

Iskopavanja su provedena tijekom siječnja i veljače u južnom Izraelu, blizu antičkih rudnika bakra u Timni, za koje se vjeruje da predstavljaju biblijske rudnike kralja Solomona.

Otkriveni tekstil, veličine 5 puta 5 centimetara, predstavlja ostatke odjeće, šatora, torbi i užadi, a vjeruje se kako je njegovoj dobroj očuvanosti pomoglo izrazito suho podneblje oko Timne.

Ben-Yosef izjavio je kako tkanine, koje se poprilično razlikuju u načinu tkanja, boji i ukrasima, pružaju “nove i važne informacije” o Edomitima, potomcima Ezava koji su se borili protiv Izraelaca i radili u rudnicima u Timni.

“Luksuznom tkaninom ukrašavali su se iznimno stručni i iznimno poštovani obrtnici koji su upravljali bakrenim pećima”, nadodao je Ben-Yosef. “Oni su bili odgovorni za taljenje bakra što je bio vrlo kompliciran proces.”

Vanessa Workman, članica tima koji je sudjelovao u istraživanju, izjavila je kako Stari zavjet često opisuje tkanine i boje. “Plave, zelene i crvene boje i ono što je nosio Veliki svećenik, šatori, posteljina, vunena tkanina.”

Workman je nadodala kako otkrića kod Timne predstavljaju “potvrdu” biblijskih tekstova: “Ono oživljava pustinjsku kulturu tog razdoblja.”

Religion News Service | Bitno.net