Odlučite li se otići estetskom kirurgu, prema francuskom ćete zakonu morati proći 14-dnevno savjetovanje s liječnikom. „Razmišljanje je nužno jer ne treba donositi ishitrene odluke“, kažu stručnjaci. No, odluči li se žena na pobačaj, prema izmjenama francuskog zakona o zdravstvenoj zaštiti, ona više neće morati prolaziti sedmodnevno “stigmatizirajuće“ savjetovanje s liječnicima.

Za Catherine Coutelle iz Socijalističke stranke riječ je o „pitanju udobnosti“, te načelu prema kojem „žene ne mogu imati pravnu obvezu razmišljanja“ prije donošenja odluke o pobačaju.

– Žena koja dolazi u kliniku kako bi pobacila već je dovoljno razmišljala. Nije potrebno obvezivati ju na dodatna razmišljanja, a iz zakona o pobačaju potrebno je ukloniti sve što priječi da pobačaj doista bude temeljno ljudsko pravo, bez uvjeta i ograničenja – rekla je Coutelle predstavljajući pred Parlamentom prijedlog amandmana.

I tako, kupite li perilicu rublja, mikser ili bilo koji drugi proizvod preko interneta u nekoj od država Europske unije, kupljenu robu možete zamijeniti ili vratiti uz povrat novca u roku od 14 dana. Ako ste proizvod kupili u trgovini, možete ga reklamirati u roku od sedam dana. No, odlazite li na pobačaj – premišljanju nema mjesta.

Za o. Matthieua Villemonta s Collège des Bernardins riječ je novom „trijumfu smrti“, no sjetimo li se kako je riječ o državi u kojoj je od prošle godine pobačaj zahvaljujući upravo Catherine Coutelle postao ljudsko pravo, žalosna odluka o njegovoj daljnjoj liberalizaciji ne može nas čuditi.

Spomenimo kako obveza savjetovanja prije pobačaja “na zahtjev” trenutno postoji u pet europskih država (Belgija, Njemačka, Španjolska, Slovačka i Mađarska). Dio ostalih zemalja ženama zakonski omogućava pravo na dobrovoljno savjetovanje o alternativama i kontracepciji, a najveći broj država liječnike obvezuje na poštivanje “razdoblja mirovanja” – pravila prema kojem između ženina zahtjeva za pobačajem i njegova izvršenja mora proći nekoliko dana.

U našem Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine ne postoje ovakvi propisi budući da se zahtjev za pobačajem smatra hitnim i može se izvršiti odmah. Još prije 20 godina posebno je povjerenstvo Ministarstva zdravstva izradilo Nacrt prijedloga Zakona o prekidu trudnoće prema kojemu bi pobačaj bio odobren tek nakon obveznog prethodnog stručnog savjetovanja. Spomenuti nacrt nije završio u dnevnom redu Sabora, a njegova sudbina, kao i razlozi zbog kojih se od njega odustalo, ostali su nepoznati.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net