Anglikanska crkva uvela je novi obred krštenja u kojem se više ne koristi tekst u kojem se roditelji i kumovi krštenika odriču grijeha i sotone, nego javno deklariraju kako se odriču “zla i svih njegovih oblika”, što je promjena koja je izazvala brojne teološke kritike unutar anglikanske zajednice.

Konzervativni britanski dnevni list Daily Mail je objavio,  a potom sve agencije prenijele, novi tekst obreda koji se već koristi u brojnim anglikanskim župama diljem otoka, iako za sada ima samo formu probne alternative već postojećem obredu. Prema tom novom tekstu, nema više onog pitanja u kojem se od nazočnih roditelja i kumova tražilo da se odreknu grijeha i sotone. Umjesto toga postavljaju se pitanja “Odričete li se zla i svih njegovih oblika?”. Nadalje, ne traži se više u obredu od vjernika da prihvate Krista kao Gospodina i Spasitelja, nego da se “okrenu Kristu i vjeruju mu”. Više nena deklaracije “pokoravanja” Isusu, jer, tvrdi se, riječ pokoravanje nije u duhu vremena i izaziva negativne reakcije, posebice kod žena.

Sve ove promjene odobrio je duhovni poglavar crkve nadbiskup od Canterburyja Justin Welby. Napravljene su, rekao je čelnik Komisije za liturgiju biskup Stephen Platten, jer je “postojao strah da je trenutačna verzija odbijala ljude da idu u crkvu radi krštenja, vjenčanja i sprovoda”. Biskup je dodao kako je spominjanje sotone u obredu teksta “teološki problematično”.

Naravno, ovo je izazvalo ogorčenja onih biskupa Anglikanske crkve koje mediji vole zvati “konzervativnim”.

“Problem je u tome što većina aglikanaca niti ne vjeruje u pakao, grijeh i pokajanje. Misle da je dovoljno da se držimo za ruke i smijemo i onda ćemo svi otići u nebo. To nije ono što je Isus učio”, izjavio je za Daily Mail jedan neimenovani biskup i dodao kako novi obred zvuči “više kao prisega Dobroj vili nego kršćanskiobred”.

Bivši biskup Rochestera Michael Nazir-Ali u tekstu za Mail on Sunday komentirao je promjene i napisao kako one izvrću duhovni smisao tisućama godina starog kršćanskog obreda, te da su iz njega izbačeni glavni elementi.

“Prva krštenja u Crkvi dogodila su se nakon što je  sv. Petar pozvao kršćane da se “pokaju i krste za oproštenje grijeha.”…Zbog grozničave želje crkve da se svima svidi i nikoga ne uvrijedi novi obred uopće ne spominje grijeh i potrebu za pokajanjem i distanciranjem od njegovih posljedica za pojedinca i društvo”, napisao je Nazir-Ali nazivajuć promjene “banaliziranjem kršćanstva”.

G. An. | Bitno.net