Američki Vrhovni sud tijesnom većinom srušio Zakon o obrani braka

Američki Vrhovni sud presudio je u srijedu kako je federalni Zakon o zaštiti obitelji iz 1996. (DOMA), koji je određena prava na federalnoj razini rezervirao samo za heteroseksualne brakove – neustavan. U drugoj odluci Vrhovni se sud odbio izjasniti o zakonitosti referenduma iz 2008. kojom su se stanovnici Kalifornije izjasnili protiv gay brakova, a time je najviša pravna instanca zapravo ponovno otvorila mogućnost homoseksualnih brakova u toj saveznoj državi.

Ove dvije odluke gay aktivisti su već proglasili, kako su to opisali, “povijesnim korakom naprijed”, a protivnici homoseksualnih brakova su ih kritizirali. DOMA je zakon donesen velikom većinom glasova u oba doma Kongresa u vrijeme predsjedničkog mandata Billa Clintona (koji je u međuvremenu rekao da ga treba mijenjati)  i koji je na federalnoj razini zaštitio povlastice heteroseksualnih brakova. Na taj je način i onim gay parovima koji su sklopili brak u saveznim državama gdje je to legalizirano (trenutačno ih je 13) uskraćivao prava definirana federalnim zakonima poput nekih poreznih olakšica, prava na mirovinu i sličnih. Sada je DOMA opozvana jer je Vrhovni sud sa 5 glasova za i 4 protiv odlučio kako diskriminira homoseksualne parove. Inače, Vrhovni sud je odlučivao o tome nakon žalbe jedne žene iz New Yorka koja je morala platiti porez na imovinu koju je naslijedila od svoje preminule partnerice.

U drugoj svojoj odluci suci su odlučili kako neće razmatrati tužbu protiv rezultata referenduma Proposition 8 jer su kalifornijske vlasti, na čelu sa guverenerom Jerryjem Brownom, odlučile kako ga neće braniti pred Vrhovnim sudom. Prema mišljenju sudaca, privatna stranka, odnosno organizatori referenduma koji su ga branili pred Vrhovnim sudom na to nemaju pravo, te suci uopće nisu niti razmatrali njegovu ustavnost. To znači da je odluka nižih sudova koja je referendum poništila ostala na snazi.

I dok se predsjednik Barack Obama javio sa diplomatskog putovanja u Senegalu i pozdravio odluku, čelnik Zastupničkog doma Kongresa republikanac John Boehner rekao je kako je njome razočaran.

“Nacionalna rasprava oko braka nastavit će se na javnoj sceni, a moja je nada kako će savezne države definirati brak kao zajednicu muškarca i žene”, rekao je on.

O. Joseph Fessio, SJ, osnivatelj isusovačke nakladničke kuće Ignatius Press iz San Francisca, također je izrazio razčaranje sa odlukama suda i ukazao na činjenicu da je presudan glas u odbijanju DOMA-e bio onaj katolički, suca Anthonyja Kennedyja.

“Veliki je problem da o pitanjima od ovakvog fundamentalnog značenja presuđuje jedan čovjek koji niti nema izborni legitimitet. A to se događa u situaciji poput ove kada je odluka donesena sa jednim glasom prednosti. Drugi je problem da suci Vrhovnog suda ne shvaćaju da ovdje nije riječ o problemu jednakosti, jer je očito da istospolne zajednice nisu jednake bračnim zajednicama”, rekao je o. Fessio.

Ono što je važno napomenuti jest da odluka suda o DOMA-i neće imati nikakav utjecaj na činjenicu da oko 30 američkih saveznih država u svojim ustavima brak definiraju kao zajednicu muškarca i žene.

Jakov Ivić