SAD

S 51 glasom protiv, i 48 glasova za, američki je Senat odbio nacrt zakona za zaštitu slobode savjesti, koji je predložio senator iz Missourija, republikanac Roy Blunt. Da je prihvaćena, ta bi mjera poslodavce oslobodila obveza nametnutih Obaminom zdravstvenom reformom, koja i katoličkim bolnicama nalaže pokriće osiguranja za kontracepcijske metode i abortivne pripravke.

Nakon odluke Senata, biskupi su Sjedinjenih Američkih Država objavili priopćenje u kojemu od administracije u Washingtonu traže da promijeni smjer i zaštiti slobodu savjesti. Posebno je biskup Bridgeporta, William Lori, predsjednik Povjerenstva za vjersku slobodu Biskupske konferencije Sjedinjenih Država, istaknuo da se biskupi neće zaustaviti sve dok ne bude vraćeno pravo na priziv savjesti, i dok se ne bude poštovao prvi amandman Dokumenta o pravima. Biskup Lori stoga od predstavničkoga doma traži da podupre zakon o zaštiti slobode savjesti.

Kardinal Timothy Dolan, predsjednik Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, u pismu je svim biskupima izrazio „zgražanje“ zbog toga kako se američka uprava odnosi prema prizivu savjesti u novoj zdravstvenoj reformi. U dugom i jasnom pismu kardinal poziva biskupe da se pripreme za nadolazeća „teška vremena“. Hvaleći jedinstvo biskupa pred „uplitanjem bez presedana“ i napadima Odjela za zdravlje na vjersku slobodu, kardinal je podsjetio na razvoj događaja odbacujući mogućnost da upravo taj Odjel odlučuje način kako će Crkva obavljati svoje poslanje.

Kao pastiri, željeli bismo svoje snage utrošiti u crkvene aktivnosti: njegu bolesnika, obuku mladih i potporu siromašnima. A upravo jer smo pastiri osjećamo da je zbog ovoga miješanja u opasnosti poslanje koje nam je Isus povjerio – istaknuo je kardinal Dolan.

Premda je izrazio spremnost na dijalog i sučeljavanje, kardinal je spomenuo Obamin poziv na uklanjanje razmimoilaženja ali je isto tako istaknuo ukrućenost državne uprave. Ovo nije samo katolička bitka, istaknuo je kardinal tvrdeći da protivnici žele događaj ograničiti na „problem ženskoga zdravlja“, a zapravo je govor o vjerskoj slobodi: napadnuta je vjerska sloboda i valja je braniti. Stoga ćemo se svim silama boriti – dodao je kardinal – koristeći zakonodavna i sudska sredstva.

U međuvremenu se pripremaju liturgijski priručnici koji će se raspačavati u župama da se ljudi upoznaju s točnim odrednicama, odnosno da se želi iznuditi prinudna potpora abortivnim radnjama i obveznim kontracepcijskim pripravcima također i u zdravstvenim strukturama vjerskih organizacija. Znamo da je vjerska sloboda naša baština, naše je blago i naše čvrsto uvjerenje kao vjernika katolika i kao Amerikanaca – zaključio je kardinal Dolan.(rv/bitno.net)