USA

Biskupi su se Sjedinjenih Američkih Država obratili Američkom kongresu da riješi problem odrednica Zdravstvenoga odjela i ljudskih usluga koje predviđaju obvezno zdravstveno pokriće za propisivanje i nabavu kontracepcijskih i abortivnih priprava i za kirurške sterilizacijske zahvate. Kao što je već poznato, Obamina je vlada dala rok od godinu dana vjerskim organizacijama (kojih je vrlo malo prema vladinim mjerilima) da se usklade s odredbama koje su stupile na snagu 1. kolovoza.

Toj se odluci protive američki biskupi jer smatraju da odgoda primjene zakonskih obveza neće riješiti problem vjerske slobode i slobode savjesti koje sud ne može zbog kratkoće vremena jamčiti onima koji se žele sudskim putom boriti protiv vladinih odrednica – stoji u pismu koje je američkim zastupnicima i senatorima uputio kardinal Daniel di Nardo, predsjednik Biskupskog povjerenstva za život.

U pismu je istaknuto da je nametanje obveze svim poslodavcima da pružaju abortivne i kontracepcijske usluge svojim zaposlenicima, kako to predviđa zdravstvena reforma, „glupost“ bez premca u Sjedinjenim Američkim Državama te da će biskupi nastaviti podupirati onu zdravstvenu službu za sve koja brani život, posebice siromaha i najslabijih.

Kardinal di Nardo napose ističe da će nove odredbe štetiti u prvom redu profitabilnim vjerskim organizacijama koje će poradi svojega uvjerenja odbiti njihovu primjenu. Zbog toga što su profitabilne na njih se uopće ne odnosi produžni rok predviđen za vjerske organizacije koje priznaje vlada. Da bi uživale svoje pravo one će se morati obratiti sudovima i dugo čekati na pravdu. Američki biskupi stoga mole Kongres da odmah riješi problem. Kao potporu svojem potraživanju biskupi navode pravorijek suda iz Colorada od 27. srpnja u kojem sud daje pravo poduzeću čiji su vlasnici katolici. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com