Chicago

U koncelebraciji su uz domaće dušobrižnike fra Jozu Grbeša i fra Ivana Strmečkog bili i fra Josip Bebić, ravnatelj hrvatske inozemne pastve, te fra Pavo Maslać, kustos Franjevačke kustodije Svete obitelji za Ameriku i Kanadu, kao i drugi hrvatski svećenici čikaške nadbiskupije. U slavlju su sudjelovali predstavnici grada Chicaga i hrvatske države te počasna hrvatska garda u nacionalnim odorama. U homiliji je kardinal George istaknuo vrijednost zajedništva okupljenog oko zajednice vjere, te snagu koja se nalazi u duhovnom i nacionalnom identitetu.

“Dug je bio put ove hrvatske zajednice u Chicagu. Stotinu godina života! Stotinu godina zajedništva, sakramenata, slavlja, stotinu godina podijeljenih radosnih i teških trenutaka”, rekao je o. Grbeš, te podsjetio kako je prošlo više od 36.000 dana života te zajednice, u kojoj su tisuće ljudi pronašle svoj duhovni dom, dom duše, mjesto gdje se osjećaju dobrodošlima i kod kuće. Župa sv. Jeronima živjela je u dvije crkve, od početka stoljeća slavi Veliku Gospu kao središnju proslavu Hrvata u Chicagu, organiziramo duhovne, kulturne, domoljubne, socijalne, sportske događaje, uvijek imajući pri srcu dobro zajednice gdje talenti dolaze do izražaja i gdje je ljubav temeljni zakon života. Hrvatsku je sanjala, čeznula za njezinim imenom na karti svijeta i radila na ostvarenju sna iz patnje odlazaka svojih ljudi. Doprinos ove zajednice nemjerljiv je riječima jer je hodala s Istinom tražeći Pravdu, svjesna da Dobro uvijek na kraju pobjeđuje, rekao je fra Jozo.

Nakon mise održan je svečani banket u hotelu Hilton tijekom kojeg su digitalnom prezentacijom prisutni imali prilike prošetati poviješću župe te hoditi u budućnost, otvaranjem I-phone aplikacije za tu zajednicu. Također je predstavljen film o zajednici koji će uskoro biti prikazan na američkoj televiziji. Čestitke su još jednom uputili kardinal Francis George, fra Josip Bebić, fra Pavao Maslać, generalna konzulica Hrvatske Jelena Grčić Polić i fra Jozo Grbeš. U prigodi stogodišnjice hrvatske župe u Chicagu, gradonačelnik grada Chicaga Emannuel proglasio je 29. travnja Danom hrvatske župe u Chicagu, što vrijedi za cijeli grad, a Gradsko i županijsko vijeće za tu su prigodu tiskali posebne svečane plakete.

Ističući važnost stoljetnog opstanka župe, fra Josip Bebić je istaknuo kako Hrvati nemaju ničeg vrednijeg u svijetu od svojih hrvatskih katoličkih misija, župa ili zajednica. I to nije samo dragocjenost Hrvata, nego i mjesnih biskupija, država i gradova u kojima oni djeluju i svjedoče vjeru jer se mnogo puta pokazalo da Hrvati-katolici, kad su jedinstveni, stvaraju čudesa i često znaju biti primjer drugima kako se svjedoči vjera u Krista raspetog i uskrsloga, kao i na drugim životnim poljima, rekao je o. Bebić. (ika/bitno.net)