Jedan od najtežih dijelova kršćanskoga života jest ovladavanje vrlinom čistoće. Čini se da nas na svakome koraku svijet odvlači od ideala na koje nas Bog poziva. Neki ljudi naivno misle da će borba za čistoću završiti jednom kada se vjenčaju, ali poziv na spolnu čistoću ne znači samo apstinenciju prije braka. Postoji mnogo načina na koje moramo prakticirati čistoću i kao samci i kada smo u braku, i mnogo načina na koje moramo nastojati poraziti smrtni grijeh požude.

To je nemoguće učiniti vlastitom snagom. Moramo moliti Duha Svetoga da nam pomogne u ovoj borbi za čistoću. Moramo se i okružiti prijateljima koji će nas poticati da postignemo ciljeve koje smo si postavili kako bismo izgradili svoj kršćanski karakter i tražili Krista u svemu što činimo. 

Sakrament ispovijedi pruža iscjeljenje i obnovu u onim prigodama kada zakažete. Sakramenti, odgovornost i ustrajan molitveni život bit će alati koji će vam pomoći boriti se protiv iskušenja svijeta. Danas vam nudimo savjete i mudrost onih koji su kroz tu borbu prošli prije nas.

Devet citata o čistoći

  • „Nije slabost željeti ljubav. Slabost je kada budemo zadovoljni s nečim što je manje od ljubavi.” (Crystalina Evert)
  • „Čovjek koji vlada svojim strastima gospodar je svijeta. Moramo njima upravljati, ili ćemo njima robovati. Bolje je biti čekić nego nakovanj.” (sveti Dominik)
  • „Neka tvoja čednost bude dovoljan poticaj, poziv svima da budu u miru samo što su te pogledali.” (sveti Ignacije Lojolski)
  • „Požuda kojoj se udovolji postane navikom, a navika kojoj se ne odolijeva postaje nužnošću.” (sveti Augustin)
  • „Kada odlučite živjeti čist život, čistoća vam neće biti teret: ona će biti kruna pobjede.” (sveti Josemaria Escriva)
  • „Potreban je križarski rat muževnosti i čistoće da se suprotstavi i poništi divljačko djelovanje onih koji misle da je čovjek zvijer. Taj križarski rat je vaš posao.” (sveti Josemaria Escriva)
  • „U čistoći nije bitno slijediti gomilu pravila kako ne biste otišli u pakao. Bitno je htjeti raj za osobu koju volite.” (Jason Evert)
  • „Krist je svakome muškarcu dodijelio dužnost čuvanja dostojanstva svake žene.” (sveti Ivan Pavao II.)
  • „Samo su čist muškarac i čista žena sposobni za istinsku ljubav.” (sveti Ivan Pavao II.)

Ako je čistoća nešto s čime se borite (pa čak i ako nije!), potičemo vas da isprintate ove citate. Stavite ih u svoju Bibliju, blizu svojega mobitela, u svoju spavaću sobu. Podijelite ih s osobom s kojom hodate ili sa svojim supružnikom. Neka vas ove riječi nadahnu da budete sve na što vas Bog poziva da budete. 

Bog s dobrim razlogom želi da budemo čisti. Plodovi te vrline su brojni. Kada težite biti čisti, bit ćete puni radosti davanja samih sebe. Naučit ćete misliti o drugima prije samih sebe, i bolje ćete razumjeti Božju ljubav za vas. Oni koji su čisti doživljavaju smislenije veze jer nauče cijeniti osobu, a ne ono što ta osoba čini za njih. Molimo za vas dok nastojite razviti vrlinu čistoće.

Izvor: Catholic Link | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.