„Molite krunicu s vjerom, poniznošću, pouzdanjem i ustrajnošću.” (Ljudevit Montfortski)

„Što to radiš?”

„Molim krunicu.”

„Jer nemaš drugoga posla?”

Moja je kći odskakutala iz moje spavaće sobe prije nego što sam stigla procesuirati njezino pitanje. Sjedila sam na gomili napola složenoga rublja, s krunicom u ruci, a njezino pitanje potaknulo je različite osjećaje. Da, ove hrpe rublja oko mene jasno pokazuju da nemam drugoga posla… Toliko se trudim svojoj djeci prenijeti važnost naše vjere, a oni i dalje misle da je molitva nešto što radimo kada nemamo drugoga posla?

No tada sam situaciju promotrila kroz njezine oči. Kad je ušla u moju sobu, nije vidjela hrpe rublja – pozornost sam joj privukla ja i ono što sam ja radila. Vidjela je majku koja je odlučila da molitva bude prioritet – majku koja u tome trenutku stvarno nije imala drugoga posla osim molitve. To je molitveni život koji želimo prenijeti svojoj djeci. Želimo da vide da nam je Bog prioritet.

No ponekad se čini nemogućim pronaći vrijeme, mjesto, pa i motivaciju za molitvu. Ponekad stignem izmoliti samo jednu Zdravomariju jer mome četverogodišnjem sinu treba pomoć u WC-u, ili se moja dvogodišnjakinja probudi, ili muž nazove da čuje što se događa. Tako ja molim svoju svakodnevnu krunicu: po jednu deseticu, ili pola desetice, ili po jednu Zdravomariju.

Poziv braka i majčinstva stvori jedinstvenu inačicu Pavlove napomene „bez prestanka molite” (1 Sol 5,17). Kod mene je to više „bez prestanka pokušavajte”. I stvarno, to neprestano pokušavanje je ponekad jedini način kako uspijem izmoliti cijelu krunicu. Krunica je ponekad jedino što mi pomogne preživjeti dan.

Molitva krunice unosi pobožnost u moj dan. To je način kako Bogu posvetiti vrijeme i onda kada mi se baš i ne moli. To je bijeg od kaosa i povratak u ritam unutarnjeg mira.

Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći svakoga dana naći vremena za krunicu:

1. Odlučite moliti i ustrajte u odluci

Kad doista odlučimo poboljšati svoj molitveni život, Isus i Marija će nam pomoći. Odlučite da ćete svakoga dana moliti krunicu, i Bog će vam darovati vremena i kreativnosti da tu odluku i ostvarite.

2. Molite dio po dio

Podijelite molitvu krunice na način koji vam odgovara. Za jednu deseticu potrebno je manje od pet minuta. Prezaposlenoj mami lakše je moliti više puta po pet minuta nego moliti bez prekidanja 20 do 30 minuta.

3. Iskoristite trenutak

Obratite pozornost na prilike za molitvu tijekom dana. Kad god imate trenutak da odahnete, nemojte se baviti rubljem ili suđem ili provjeravanjem Facebooka, nego neka vam prioritet bude izmoliti deseticu krunice. Jedna desetica pomaže mi usredotočiti se i posložiti sve što moram obaviti. Vrijeme provedeno u molitvi nije izgubljeno. Kada posvetimo vrijeme Bogu, On nam ga višestruko vraća.

4. Držite krunice na raznim mjestima

Blagoslovljene krunice držim na stolu blizu kuhinje, gdje inače molim, u spavaćoj sobi, i u torbi. Tako mi krunica uvijek bude pri ruci kad se dogodi da sam u nekoj prostoriji nekoliko minuta sama, ili dok vozim. Naravno, kad nemate krunicu, možete moliti i bez nje.

5. Ne dajte se obeshrabriti

Život jedne mame je nepredvidiv. Bit će dana kada jednostavno neće biti moguće izmoliti cijelu krunicu. Bit će dana kad će nas nešto stalno ometati, ili kad ćemo uspjeti izmoliti samo jednu deseticu uz zvučnu kulisu crtića. No najvažnije je da dajemo sve od sebe i uvijek iznova pokušavamo. Bog nas ponekad poziva dok molimo s Njim biti živa molitva onima koje volimo. Zato na kraju krajeva i molimo – da svoja srca predamo Mariji i njezinu Sinu, i dopustimo im da nas usavrše u svetosti u našem pozivu.

Charisse Tierney | Catholic Mom

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net