Koja je tvoja tajna?

Dok sam, ne tako davno, sjedio na kavi s jednim prijateljem on mi reče: „Čini se da tebi, u pogledu očinstva, jako dobro ide. Koja je tvoja tajna?“ Bio sam iznenađen i zbunjen tom izjavom zato što uopće ne mislim da mi, kao ocu, jako dobro ide. Ne govorim to iz neke lažne poniznosti. Svaki dan molim da budem dobar suprug i otac jer znam na kojim se sve područjima spotičem i padam. Prije nego sam prijatelju uspio odgovoriti na pitanje, zazvonio mu je telefon i morao je otići. Međutim, ta mi je tema ostala u sjećanju te me potakla na pisanje ovog teksta.

Otac kao uzor članovima obitelji

Što zaista znači da ti, kao katoličkom ocu, „dobro ide“? Nisam neki stručnjak, ali rekao bih da je ovaj otac dobro posložio svoje prioritete tako da je Krist na prvom, obitelj na drugom, a posao na trećem mjestu. Ovaj otac ne provodi samo vrijeme sa svojom obitelji već nastoji da ono bude kvalitetno. Ovaj je čovjek uzor članovima svoje obitelji u življenju vjere i donošenju Kristova svjetla drugima. On u svom srcu nosi radost te je čovjek molitve. Ovaj katolički otac poštuje i ljubi svoju suprugu te približava sakrament braka u očima svoje djece kao nešto jedinstveno i sveto. Ovakav otac svoj ideal i uzor služenja Bogu i svojoj obitelji nalazi u svetom Josipu, svecu zaštitniku očeva.

Pravila za očeve

Koja bi pravila ili maksime ovaj katolički otac mogao slijediti kako bi ostao na dobrom putu? Ako uzmemo u obzir Sveto pismo i učenje Crkve, možemo se osloniti na sljedeće četiri točke kao vodiče.

  1. Naš je poziv dovesti svoju obitelj u raj.
  2. Naša nas djeca neprestano promatraju. Vrlo će vjerojatno u svom životu oponašati ono što su naučili kod kuće.
  3. Stvoreni smo za raj, ne za ovaj svijet. Stoga se ponašajmo u skladu s tim.
  4. Naša su djeca Božji dar nama. Ljubav i skrb koju posvećujemo djeci način je da Bogu uzvratimo za Njegov dar.

Osjećate li se nakon ovoga neuspješno? I ja isto.

Ne dolazi u obzir podbaciti

Zašto je onda moj prijatelj tijekom našeg druženja na kavi rekao kako mi „dobro ide“? Vjerujem da zna koliko se trudim biti dobar otac unatoč brojnim propustima. On vidi da ustrajem i ne odustajem. Zna da neprestano molim za vodstvo i pomoć. Meni zapravo ne ide tako dobro, ali istinski vjerujem da se na području očinstva ne smije podbaciti jer će neuspjeh u mom pozivu na koncu plaćati moja djeca. „Lakše je ocu imati djecu nego djeci imati pravog oca“ (papa sv. Ivan XXIII.).

Ostati vjeran svome obećanju ljubavi

Znate što, tate? Ponekad se jednostavno moramo svi više truditi. Moramo dati sve od sebe čak i kad nam nije po volji. Moramo žrtvovati nešto od vremena za posao, zabavu, odmor ili za sebe u korist naših obitelji. Bilo bi mudro (premda zastrašujuće) osvijestiti da djeca prate svaki naš korak te će jednom biti poput nas. Molim se da to ispadne dobro.

Očevi! Potičem sve nas da ove četiri gore navedene točke uvrstimo u svoje molitve. Ne dozvolimo ponosu da se ispriječi molitvi za pomoć. Molimo za posredovanje Blaženu Djevicu Mariju i svetog Josipa. Molimo jedni za druge, međusobno se potičimo na izazove! Hrabro i časno živimo svoj poziv očinstva. Nadbiskup Gomez iz Los Angelesa je rekao: „Za vjernost pozivu na očinstvo potrebno je obećanje. Nakon napornog radnog dana, čak i ako bi radije radio nešto drugo – otac će se veseliti, smijati te uživati u igri i vremenu provedenom sa svojom djecom jer tate to rade. Oni ostaju vjerni svome obećanju ljubavi.“

Dva izbora i koraci na putu ka uspjehu

Koje su posljedice ako ne ispunjavamo svoje očinske dužnosti? Što se može dogoditi? Nakon molitve i promišljanja o tome čini mi se da se većina očeva suočava s istim izborom:

Možemo prepustiti svoje očinske dužnosti drugima. Možemo dozvoliti vršnjacima, TV-u, internetu, videoigrama ili općenito cijeloj bezbožnoj, materijalističkoj kulturi da nam odgaja djecu i nadati se najboljem.

ILI

Možemo se prepustiti svojim dužnostima i pozivu na očinstvo. Pozvani smo na svetost, a naš vrlo jasan zadatak jest pomoći svojim obiteljima da dospiju u nebo. To je teška zadaća. Ona zahtijeva hrabrost, naporan rad, donošenje teških odluka i puno molitve.

Koliko se često odlučimo za ovo potonje, ali izgubimo usredotočenost, pretrpamo se obvezama i dozvolimo onoj prvoj opciji da ispliva? Priznajmo da nam se to prečesto događa. Što možemo učiniti kako bi bolja opcija postala automatski izbor? Nitko od nas nije savršen, ali možemo pokušati slijediti pet osnovnih koraka kako bismo ostali na pravom putu.

1. Što je moguće bolje iskoristiti zajednički provedeno vrijeme

Moj mlađi sin i ja na putu na trening ili dok se igramo dodavanja na našem dvorištu kvalitetno razgovaramo. Stariji sin i ja odlazimo u duge šetnje i tada se odvijaju naši najbolji razgovori. Važno je maksimalno iskoristiti svaku minutu provedenu s djecom kako bismo ih vodili prema dobrim životnim odlukama. Jedan od načina da to ostvarimo jest učiniti obiteljski obrok prioritetom. Imajte na umu da su dječji napori da zadobiju našu pažnju često potencijalni pozivi u pomoć. Naša nas djeca trebaju, ali jesmo li im dostupni?

2. Slušajte prije nego počnete držati predavanje

Ovo mi teško pada! Najbrži način kako ušutkam svoje sinove jest da ih prekinem svojim propovijedima. Prvo ih je potrebno poslušati i ohrabriti da podijele sa mnom svoje misli. Podučavati ih mogu i poslije.

3. Budite izvrsni uzori vjere

Ovo je osnova svega, ali jesmo li doista svjesni koliko često djeca prate svaki naš korak? Oni će voljeti Boga, veseliti se odlasku na misu i biti predani katolici ako sve to radimo i mi. Vrlo će vjerojatno biti vjerni molitvi ako to budemo i mi. Vrlo će vjerojatno odrasti slijedeći Nauk i neće postati katolici koji vjeru doživljavaju kao samoposlugu iz koje uzimaju samo ono što im odgovara (ako to isto ne budemo radili i mi).

4. Poštujte sakrament braka

Želite li jednom vidjeti svoju djecu u braku te kako osnivaju predivne obitelji? Moramo ljubiti svoje supruge i pružiti im model braka kakav želimo da i djeca jednom imaju. Otvoreno iskazujte osjećaje, recite „volim te“ i potrudite se da vaša djeca vide koliko cijenite i poštujete osobu s kojom ste se vjenčali. Ako odrastaju u domu u kojem se sakrament braka ne njeguje i valorizira, osuđujemo potomke na samačku budućnost ili potencijalno propale brakove.

5. Odvojite se od modernog stila življenja

Znate što? Ako nas okupira „Supertalent“, kupovanje nepotrebnih stvari i uspoređivanje sa susjedovim životnim stilom, djeca će vjerojatno odrastati imitirajući naše ponašanje. Sve više dolazim do zaključka kako je svaka minuta provedena ispred televizora izgubljeno vrijeme i propuštena prilika za druženje s članovima obitelji. Ovo je vjerojatno najteži korak, ali uistinu možemo bolje iskoristiti svoje vrijeme i poklonjenu pažnju.

Težnja kojoj nema kraja

Dečki, ne čini li vam ovaj zadatak sličnim hrvačkom natjecanju kojem nikad nema kraja? Ova težnja često izranja u mojim dnevnim molitvama dok vapim za razborom i hrabrošću kako bih učinio ono što treba. Umjesto toga, mogao bih biti ravnodušan što bi zasigurno uzrokovalo da mi djeca odrastu bez pravog temelja vjere, vrijednosti i osjećaja za ono što je zaista važno u životu. Djeca su poput gline koju je potrebno oblikovati. Ako smo odsutni, taj će prazan prostor ispuniti oni koji našu djecu vide samo kao konzumente ili oni koji im žele zlo.

Sjećate li se četvrte točke – vodiča na putu odgoja djece? Djeca su Božji dar nama. Predana briga i skrb za Njegovo stvorenje naš je dar kojim mu uzvraćamo za dobročinstvo.

Randy Hain | Integrated Chatolic Life

Tekst je preuzet s dopuštenjem sa stranice Žena vrsna.