Postoji jedna priča fratra Josepha Espera koja kaže: „Koji biste posljednji savjet dali svojim voljenima u trenutku dok ležite u postelji očekujući da napustite ovaj svijet? Koju biste jednostavnu lekciju htjeli da usvoje više od bilo čega drugog? S ovim pitanjem se susreo sveti biskup Franjo Saleški dok je ležao pred smrt 1622. g. Razbolio se na povratku s putovanja te je stao u samostanu Sestara pohoda Marijina tražeći malu, skromnu sobu u vrtlarevoj kolibi. Dok mu se približavao kraj, osjećao je bol te je izgubio sposobnost govora. Kada mu je jedna pobožna sestra dala papir i olovku, upitala ga je koju vrlinu bi posebno volio da sestre njeguju. Svetac je pažljivo zapisao jednu riječ velikim slovima – poniznost.“

Zaista želim da moja djeca nauče kako imati ponizne duše, posebice u kulturi koja se čini opčinjena ponosom. Također, znam da je najbolji način kako ih naučiti razvijati ovu predivnu vrlinu taj što ću sama pokazati poniznost u najdubljem smislu. Poniznost nosi ključ kako unaprijediti brak i odgoj na bolju razinu.

Jeste li i vi ponizna duša? Donosimo nekoliko odlika koje pokazuju jeste li na putu da vam poniznost postane trajna vrlina:

1. Priznajete svoju malenkost

Sveta Mala Terezija bila je stručnjak u ovome. Znala je koliko je malena u odnosu na Božju veličinu te je prihvaćajući svoje slabosti i malenkost vjerovala da može postati velika svetica jer Bog voli djelovati preko malenih, poniznih duša.

2. Oslanjate se na Božju milost

Nakon što prepoznate svoju malenkost postajete svjesni Božje velike i bezuvjetne ljubavi prema vama. Baš poput Male Terezije, On želi da ponesete svoju malenkost sve do rajskih visina. Ne postoji takva slabost koja bi umanjila Njegovu milost. Budite toga svjesni kako biste rasplamsali svoju želju i potragu za većom poniznosti.

3. Nastojite potisnuti svoj ponos

Budimo malo praktični. Njegovati poniznost znači iskorijeniti ponos što može biti vrlo bolno jer ponos mrzi biti potisnut. No, postoji jednostavan način kako u tome uspjeti: kada ste kušani iskazati ponos, namjerno pokažite poniznost. Dakle:

– Kada ste u iskušenju stvoriti o sebi visoko mišljenje zbog nekog postignuća ili talenta koji posjedujete, zahvalite Bogu umjesto toga. Dajte Bogu što mu pripada.

– Kada se raspravljate sa suprugom i ne želite popustiti, pokušajte zaboraviti na sebe i usmjerite se na ljubav prema suprugu umjesto da morate biti u pravu.

– Kada vaša djeca u nečemu pogriješe ili vi pogriješite u pristupu prema njima, oprostite im i tražite oprost od njih.

– Kada želite kritizirati druge ljude, umjesto toga ih ohrabrite ili im dajte kompliment.

4. Ne uzimajte se zaozbiljno

Đakon Douglas Mcmanaman piše: „Što smo ponizniji, to smo prirodniji. Znajte, kada ste takvi, u vašem je životu više smijeha – riječ humor potječe od riječi humus. Što smo ponizniji, to se možemo više smijati na svoj račun jer kad se ne uzimamo zaozbiljno lakše prihvaćamo humor naših bližnjih. Iz toga se razloga u svijetu arogantnih ne nailazi na mnogo smijeha osim na onaj zajedljivi koji uživa u ponižavanju bližnjih. Ponosne se osobe doživljavaju vrlo ozbiljno, no među svetim ljudima postoji mnogo smijeha.“

5. Molite se za osobnu poniznost

Teško je postići značajne stvari bez molitve. Da biste uistinu bili ponizan bračni partner i roditelj, trebate kleknuti i moliti Boga da vam u tome pomogne. Molite se uz Pismo. Dopustite da vam Bog pokaže vrhunski primjer poniznosti – postajući čovjekom i umirući na križu za naše grijehe – da bi uronio duboko u vaše tijelo i zapalio želju da prihvatite kristoliku poniznost, ali i Marijinu poniznost „Neka mi bude po riječi Tvojoj.“

Prema sv. Augustinu poniznost je temelj svih ostalih vrlina. Ako duši nedostaje poniznosti, onda su ostale vrline tek privid, nisu stvarne. Ako želite biti vrsni supružnik i roditelj, prvo razvijte trajnu vrlinu poniznosti.

Katie Warner

Tekst je s dopuštenjem preuzet sa stranice Žena vrsna.