Luka i Mia najpopularnija su imena za djecu u Hrvatskoj.

Premda nedavno objavljenim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, od 1. srpnja do 30. rujna ime Luka dobilo je 206 dječaka, dok je Mijom prozvano njih 117.

Inače, oba imena imaju lijepa značenja i biblijsku pozadinu.

Kako u svojoj knjizi “Imena i imendani” piše Antun Jarm, ime Luka je “kratica latinske riječi Lucanus, što bi značilo onaj koji je iz Lukanije, južnotalijanske pokrajine. Drugi ga povezuju s latinskom riječju lux (u genitivu lucis), u značenju svjetlost, sjaj oganj, život. Neki s latinskom riječju lucusgaj, šumica. Ime Luka dolazi i u obliku Lujo, Lukas, Lukan, Lukša; katkad i u ženskom rodu Luka.”

Luka je ime i jednog od četvorice evanđelista. Bio je Sirijac, rodom iz Antiohije, po rođenju je bio poganin, a po zvanju liječnik.

“Umro je u Boeciji (Grčka) u dobi od 84 godine. Ne zna se kad je postao kršćaninom ni gdje se susreo i sprijateljio s apostolom Pavlom, kojemu je postao stalnim pratiocem na velikim misijskim putovanjima, zapravo tajnikom, jer je vjerno bilježio Pavlovo djelovanje. Luka je jedini Grk medu piscima knjiga Svetoga pisma Novoga zavjeta. Napisao je Evanđelje i Djela apostolska. Prema legendi, bio je slikar i naslikao je nekoliko slika Djevice Marije s Isusom. Ikonografi ga prikazuju s knjigom, pisaćim priborom, s Marijinom slikom, slikarskim ili liječničkim priborom. Najpoznatija mu je oznaka krilati vol, simbol njegova Evanđelja. Tumači se da je to stoga što u Evanđelju ističe Kristovo svećeništvo, a vol je, prema tom tumačenju, simbol žrtvovanja. Štuje se kao patron liječnika i slikara. Blagdan mu je 18. listopada.”

Ime Mia je pak skraćena verzija imena Marija, tumači Antun Jarm.

Marija je, kako znamo, bila Isusova Majka, Bogorodica te su inačice tog imena najraširenije među djevojčicama u kršćanskim zemljama.

U izvornom hebrejskom jeziku je Mirjam, (hebrejski Mirjam: MYR – Ljubljena; JAM: kratica Božjeg imena, Jahve), a prva osoba koja se pod njime spominje u Bibliji bila je Mojsijeva sestra (Izl 15, 29). Premda postoji više značenja imena Mirjam poput Gospođa, Gazdarica, Lijepa, Zvijezda mora, najraširenije je: „od Boga (Jahve) ljubljena, privilegirana“.

Neki od hrvatskih oblika i izvedenica iz imena Marija su Marica, Mara, Mare, Mani, Maša, Mija, Marijana, Mirjana, Maja, Jana, Marijeta, Lina…

Također postoje i muška imena: Marijan, Janko, Maro, Mario, Marinko, Maroje…

Kako navodi Jarm, “u prvim kršćanskim stoljećima, vjernici iz poštovanja prema Isusovoj majci nisu ovo ime nadijevali djeci (kao ni ime Josip). Ni u srednjem vijeku ime Marija nije bilo rašireno u puku, premda su upravo tada nastajale i bile vrlo žive mnoge marijanske pobožnosti. Ime se tada davalo ponajviše osobama kraljevskoga i plemićkoga staleža. Tek od 15. stoljeća do danas ime se proširuje u svim društvenim slojevima.”

Osobe koje nose Marijino ime slave imendan na jedan od mnogih marijanskih blagdana u kalendaru, i to po izboru. Redovito onaj koji je najbliži datumu rođenja.

Pročitajte i naše prijedloge najljepših biblijskih imena za dječake i djevojčice.