Sigurna sam da se možete sjetiti neke prigode kad su vam nečije riječi nanijele bol. To što vam je ta osoba rekla jako vas je pogodilo, i te vam se užasne riječi stalno vraćaju u misli, koliko god ih vi nastojali zaboraviti. Te vas negativne riječi pogađaju godinama nakon što su izgovorene.

Nadam se da se možete sjetiti i neke prigode kad vam je netko rekao riječ poticaja, ljubaznosti ili ljubavi, koja vas je ohrabrila i utješila vas. Možda vas je to što su rekli nadahnulo da učinite nešto što niste mislili da je moguće, ili vam je pomoglo da stare rane zacijele. Samo jedna promišljena rečenica može osobi promijeniti život.

Ne možemo poreći da naše riječi imaju svoju snagu. Moramo izabrati svoje riječi koristiti tako da donesemo Božju ljubav u živote drugih. Odvojite malo vremena i pogledajte kratki govor što ga je održala Chen Miller, učiteljica iz Izraela. Ona je podijelila priču o tome kako je upotrijebila riječi da ohrabri učenika koji je imao jako nisko mišljenje o sebi. Veliko nadahnuće u njezinoj priči je razlog zbog kojeg se osjeća pozvanom da snagom riječi pomaže djeci.

WATCH: Chen Miller is an extraordinary teacher in Israel. Hear her show how words can shift a child's self image. Share her story and help the education system for all children.—> If you believe in helping others, you will love Soul Mama — so like our page right now!

Objavljuje Soul Mama u Ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Pet savjeta kako riječima unijeti ljubav u živote drugih

  1. Molite za iscjeljenje u vlastitom životu. Ako se možete sjetiti riječi koje su vam izgovorene, a koje su postale unutarnji glas koji vas ponižava, zamolite Duha Svetoga da te negativne riječi zamijeni Božjim riječima ljubavi i nade.
  2. Čitajte Bibliju. Proučavajte Riječ Božju. Što više čitamo o Božjoj ljubavi i tome koliko mu je stalo do nas, više ćemo htjeti to dijeliti s drugima. Kada čitamo i razmatramo o jeziku kojim Bog govori, to će postati jezik kojim i mi govorimo.
  3. Tražite prilike za davanje poticaja. Djeca (ali i odrasli) mogu prozrijeti lažne pohvale. Ne dajite komplimente koji ništa ne znače, nego tražite dobre karakteristike te osobe, koje možete istaknuti i poticati.
  4. Izbrojite do 10 i pomolite se. Kada osjetite da ste ljuti ili uzrujani, umjesto da bez razmišljanja izbacujete iz sebe bujicu riječi koje biste mogli požaliti, nastojte se smiriti. Smislite jednostavnu molitvu koju možete upotrijebiti kad osjetite da ste uznemireni. „Isuse, pomozi mi da s drugima govorim kako bi Ti govorio.”
  5. Svoj dan završite u miru, sa zahvalnošću, opraštanjem i ljubavlju. Prije nego što odete na počinak, članovima svoje obitelji zahvalite za sve načine na koje su tijekom dana služili jedni drugima. Odvojite vremena za traženje oprosta ako je bilo ikakvih sukoba, i bez obzira na to što se događalo tijekom dana, svake večeri recite „Volim te”.

„[…] a jezik – zlo nemirno, pun otrova smrtonosnog – nitko od ljudi ne može ukrotiti. Njime blagoslivljamo Gospodina i Oca, njime i proklinjemo ljude na sliku Božju stvorene: iz istih usta izlazi blagoslov i prokletstvo. […]” (Jak 3,8-10)

Becky Roach | Catholic Link

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net