Izgleda da sam svojim prethodnim člankom „10 načina kako katolički roditelji mogu odgojiti dijete-ateista” stvorio mnogo veću buru kontroverzije nego što sam namjeravao. Da taj članak ne ostane bez ikakve nadopune, htio sam nastaviti nečime u čemu ima više nade, jer, kako je često govorio G. K. Chesterton, naš Gospodin zna koji je izlaz iz grobnice. Drugim riječima, uvijek ima nade. Čak i roditelji koji nisu činili stvari navedene u prethodnome članku mogu doživjeti duboku tugu i razočaranje zbog odluka koje njihovi potomci donose. Želio bih vas usmjeriti na neke stvari koje možemo učiniti u takvim situacijama. 

Jedan od prvih i najnužnijih elemenata dijeljenja Kristove Radosne vijesti s nekime jest s njima izgraditi odnos povjerenja, što se može postići samo uz dosta vremena i ljubavi. Na sreću, što se tiče roditeljstva, mi roditelji sa svojom djecom tu prigodu imamo, tako reći, već ugrađenu. S time na umu želim vam predložiti sljedeće:

  1. Isus nam je već rekao da su molitva i post/prikazivanje žrtava moćni kod izgonjenja zloduha (usp. Mk 9,29). To su sredstva koja je On izabrao da porazi Sotonu, i zato se Njegova snaga dodaje našim molitvama i žrtvama kada ih prikazujemo s Njime. Dajte sve od sebe da to prikazujete za svoju djecu. Nemojte se iznenaditi ako On ne usliša molitvu kada biste vi to željeli ili na način kako biste vi to željeli. Njegovo odgađanje nije znak da ga ne zanima, nego je to Njegov način da vas pročisti, jer On želi i vas promijeniti.
  2. Dobro promislite kako živite vlastiti život i koliko je očita vaša ljubav prema Isusu i prema bližnjima. To može značiti promjenu prioriteta. (U vezi s time konzultirajte moj prethodni članak!)
  3. Sa svojim sinom ili kćeri započinjite promišljene razgovore, u kojima neće biti osuđivanja ili ispravljanja (koliko god je to moguće). To ne znači da vi prihvaćate to što oni rade, nego da nastojite otkriti što ih nadahnjuje, koje su njihove strasti, kako biste mogli afirmirati nešto dobro što oni traže.
  4. Nađite prigode da nešto radite zajedno, na primjer, da odete na ručak, na kavu, ili na neko humanitarno događanje.
  5. Još više molitve i žrtava, uključujući i prikazivanje svetih misa. Naša djeca ne moraju znati za to tajno oružje, ali prikazivanje svetih misa još je jedan nebeski instrument koji nam je Bog darovao da mijenjamo srca i osvajamo duše.
  6. Uznemirenost i brige su beskorisni! Predajte sve to Našemu Gospodinu i Blaženoj Djevici Mariji. Sv. Maksimilijan Kolbe jednom je prigodom rekao kako više nigdje ne vidi brige ili nevolje, nego samo plašt Blažene Djevice Marije! Njoj je on povjeravao sve.
  7. Infomirajte se o svecima koji su bili nevjernici ili ravnodušni prema Bogu, ali su se kasnije obratili, i molite za njihov zagovor. Sveci poput sv. Terezije Benedikte od Križa (Edith Stein), bl. Bartola Longa, sv. Marije Egipatske ili pak bl. Charlesa de Foucaulda samo su neki od nebeskih prijatelja koji su iskusili obraćenja s nevjere na vjeru, i žarko vam žele pomoći!
  8. Uključite se, živite svoju vjeru. Vi imate poslanje služiti Isusu u dubokome prijateljstvu i drugima naviještati Njegovo kraljevstvo. Velikodušno živeći taj poziv otvorit ćete put bujicama milosti za druge pothvate u svojemu životu, poput molitve za svoju djecu i pomaganja da se vrate k Bogu.
  9. Imajte na umu da mnogi (ako ne i većina) ateista postanu ateisti zbog rana, boli, razočaranja, loših veza, ljutnje na Boga ili na druge, i zbog drugih neintelektualnih razloga. Zato ljubav i razumijevanje mogu biti učinkovitiji od argumentiranja. 
  10. Svejedno budite upućeni u argumente za postojanje Boga, Krista i Njegove Crkve. Možda su izazovi koje vam postavljaju vaša djeca Božji način da vas potakne da naučite više o Njemu.

Ne gubite nadu, nego gajite pouzdanje. Naš Gospodin želi spasenje naše djece još više nego što mi to želimo, i On samo traži našu vjeru i odgovor. Nadam se da vam je ovaj popis koristan instrument da rastete u miru i postignete konačnu pobjedu!

dr. Troy Hinkel

Prijevod: Ana Naletilić

Tekst je izvorno objavljen na portalu Shameless Popery i objavljujemo ga u hrvatskom prijevodu s ekskluzivnim dopuštenjem koje vrijedi isključivo za portal bitno.net.